top of page

06 Økonomi med omtanke

Opdateret: 17. okt. 2023

Indretning med omtanke er også økonomi med omtanke. Projekter, der er investeret med omtanke for dig, din bolig - nu og her og på sigt. Det handler om, hvordan du udnytter dine kvadratmeter bedst mulig. Det handler om at tænke smart og langsigtet, når du har besluttet at investere i en fysisk forbedring eller et nyt møbel. Det handler også om, hvor du får mest mulig rådgivning og inspiration for pengene til at realisere dine drømme.


Dette blogindlæg er nummer 6 designprincip ud af 7, som uddyber designfilosofien bag indretning med omtanke. De 7 designprincipper er udviklet af MANGOR STUDIO og har til formål at fortælle om baggrunden for arbejdet med indretning, - et arbejde som i høj grad er båret af personlige værdier og holdninger.


Brug din sunde fornuft


At bruge sin sunde fornuft er et godt, klassisk udtryk og peger i retning af velovervejede muligheder som bedste løsning på ens egen situation - og som er uafhængig af autoriteter og andet "støj".

At bruge sin sunde fornuft er om muligt udfordret og forstyrret af svip og swipes på digitale medier, hvor meninger og ideer deles i vid udstrækning - og hvor det er tillokkende at adoptere og låne inspirationer til f.eks indretninger og gøre dem til sine egne - og udskifte dem igen, så snart de er outdated. Det er øjet, der bestemmer - ikke de dybereliggende, reflekterende overvejelser over reelle behov. Det er hurtigt, det er nemt.


Det er absolut tilladt at lade sig inspirere. Hvem vil ikke gerne bo lækkert, inspirerende og personligt? Og her vil jeg vil gerne appellere til den sunde fornuft - og dermed undgå de forblændende og trendsættende guidelines for indretning anno 2020. Privilegiet ved at bo i et rigt land som Danmark er, at vi har råd til at tænke på forbrugsgoder til at forsøde tilværelsen med uden at det forpligter til at drosle ned på andre områder. Penge er ikke noget, vi behøver at bruge i rå mængder, bare fordi vi kan - og har dem. Trends akkumulerer et nyt forbrug - et overforbrug. Verden kalder på forbrug med omtanke. Det gælder også i boligen og i indretningen.

Læs blogindlæg 05 Vedligehold og genbrugHvilke muligheder ligger gemt i dine kvadratmeter?


Hvilke muligheder ligger gemt i din egen bolig? Og hvad har du reelt set brug for?


Kvadratmeter er penge, kvadratmeter koster, det ved vi fra alskens tv programmer om boliger, fra aviser og medier. Jo flere kvadratmeter - jo dyrere er de som regel - afhængig af beliggenhed. Sådan er vilkårene, sådan er markedet!


Antal af kvadratmeter afgør ikke, om du bor godt. Det handler i høj grad også om, hvordan du forvalter og definerer dine kvadratmeter.


Rækkehusene på Svartlamoen i Trondheim har et unikt og personligt præg; de er gennemgående bygget af genbrug

Hvor mange ubrugte kvadratmeter betaler du husleje for hver eneste måned? Ja, av - den sved! Vi bruger reelt set langt mindre plads end hvad vi mener, vi har brug for ( - tænk på din hverdagsrutine). Rum står urørte og fyldt med ting, som vi ikke bruger; depoter, kontorer og halvtomme børneværelser (når børnene er flyttet hjemmefra). Mange kvadratmeter er en fordel, når de bliver brugt på f.eks. en pladskrævende hobby eller en storfamilie. Ubrugte kvadratmeter er ganske enkelt penge ud af vinduet og måske er det værd at overveje, hvad pladsen - eller pengene skal gå til. Har du lige pludselig mulighed for at lave verdens lækreste hjemmekontor, som er så aktuelt i disse coronatider? Eller kan du lejer værelser ud eller åbne op for et nyt arbejdsfællesskab? Eller er det tiden at flytte i noget mindre?

Få kvadratmeter kan også være en udfordring. Mangel på værelser, opbevaring og for få siddepladser rundt om spisebordet. Små boliger kalder tit på specialdesignede løsninger, der hvor en standardløsning ikke er mulig. Det kan være nichen med skråvæggen, som er for kort til en seng i standardmål; her kan man med lidt snilde bygge en alkove med en madras syet på mål. Som regel er det altid muligt at finde gode, praktiske, multifunktionelle og unikke indretningsløsninger til små boliger, som opfylde dine behov og understøtter en hverdagspraksis.Tænk smart og langsigtet


Nye døre og vinduer harmonerer med huset

Set i et økonomisk perspektiv er det smart at tænke hele huset med i forandringen af de fysiske forhold - også selvom det kun drejer sig om et enkelt rum, et nyt køkken eller en tilbygning. Det handler om at skabe sammenhæng og harmoni i ydre som indre forhold. Måske har du forelsket dig i et bestemt køkken eller stilart, der er på mode lige nu, - men hvis det afviger for meget fra det eksisterende og ikke forholder sig til husets grundkerne, skaber det stilforvirring og du kan i værste fald risikere - mod din hensigt - at forringe kvaliteten og værdien af huset. Et meget typisk eksempel på det er et et-plans hus fra 60'erne, som er blevet forskønnet med romantisk sprossede vinduer og fyldningsdøre samt sort glaseret tegltag, - materialer som egentlig høre en anden tidsepoke til, som går 50 år forud.


Så bor du i et tidstypisk hus fra 60'erne og ønsker en romantisk stil, bør du overveje, om du bor i det rigtige hus. Arkitektonisk harmoni og indretningsdrømme stemmer ikke altid overens. Endvidere kan forhindringer som bærende vægge, konstruktioner og faste installationer begrænse bygningsmæssige udfoldelser. Før drømmen bliver en realitet er der indgået mange kompromisser og taget mange beslutninger. Og resultatet bliver godt alligevel - på trods!


Ønsker du at opnå et helstøbt resultat og sikre kvaliteten og udtrykket af dit hus/lejlighed er det en god idé at have en arkitekt med på råd, inden du kaster dig ud i større ombygninger og forandringer. Det skal jo gerne give et plus på bundlinjen at lave forbedringer på den lange bane.


For nylig besøgte jeg en kunde, som ikke kunne gennemskue, hvordan at drømmen om et større badeværelse og køkken-alrum med plads til den store, sammenbragte familie kunne gå op med de nuværende kvadratmeter og havde overvejet at bygge til huset. På blot 3 timer fik vi i fællesskab arbejdet os frem til en anderledes plan med plads til alle drømmene indenfor de nuværende kvadratmeter. Besparelse: en tilbygning og en udvendig trappe.

Lotte Lior Mangor, arkitekt cand. arch.Økonomisk bæredygtig arkitektydelse

Kvalitetsmøbler kan holde hele livet

Konceptet 3-timers indretningsmøde hos MANGOR STUDIO er udviklet på baggrund af et ønske om at gøre arkitektydelsen nem at tilgå, økonomisk tilgængelig og nærværende i sin form. Et 3-timers indretningsmøde går i al sin enkelhed ud på at få afsondret rummenes muligheder, skitsere ideerne og lavet en konkret plan for forandringerne på et overordnet niveau, således at du kan tage det næste bedste skridt efter mødets afslutning. Du får ideerne, en håndskitseret plan og spare tid og penge på arkitekttegningerne. 3 timer ofte er nok til at komme videre - og er det ikke nok, laver vi en ny plan. Det er økonomi med omtanke for dig og din pengepung.


For MANGOR STUDIO har størrelsen af din bolig eller rummelige problematikker ingen betydning og ingen opgaver er for små. Det kan være, at du brænder inde med en eller flere af disse problematikker i forhold til at øge eller udnytte dine kvadratmeter bedre:


  • Der er ikke plads nok til familien, skal vi flytte eller bygge om? Hvad er mulighederne?

  • Vi har for meget plads. Børnene er flyttet hjemmefra. Hvordan får vi den udnyttet bedst muligt?

  • Vi er en sammenbragt familie, hvordan får vi ligningen "hjem til ny familie" til at gå op med indretningen og den plads, vi har?

  • Vi skal bygge om. Hvordan får vi indrettet huset så fleksibelt, så vi kan bo her altid og ikke drukner i plads på sigt?

  • Hvordan udnytter vi bedst muligt kvadratmeterne i vores lille lejlighed?

  • Vi skal bygge nyt hus. Hvordan indretter vi os bedst muligt med de møbler vi har?

  • Vi skal have nyt køkken, hvad skal vi vælge, så det passer til vores hus?

  • Vores stue bliver aldrig brugt. Hvordan forvandler vi den til familiens samlingspunkt?


Blogindlægget, At bo småt er godt - fortæller om hvilke ændringer, der skulle til, for at den lille lejlighed på knap 70 m2 kunne rumme en familie på 4.


Læs mere på mangorstudio.dk - her finder du også kontaktoplysninger.
...Er du nysgerrig på mere indretning med omtanke og De 7 designprincipper? Læs mere her:


06 Økonomi med omtankeTak fordi du læste med!Med venlig hilsen


Lotte

Arkitekt cand. arch.

MANGOR STUDIO

- indretning med omtanke


70 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page