top of page

At bo småt er godt - en personlig beretning om at bo på lidt plads

Opdateret: 25. okt. 2023


Alt bo småt er godt, men det kan også være en udfordring, især når det kommer til at fordele de tilgængelige kvadratmeter mellem flere personer, hver med deres individuelle pladsbehov, privatlivskrav og ønsker om fællesskab.


Da mine to sønner var yngre, boede vi fire mennesker på knap 70 kvadratmeter midt i Aarhus C, i en lejet lejlighed. Lejligheden, som lå på første sal med en lille altan ud mod gården, udstrålede en særlig storhed på trods af sin begrænsede størrelse. Bygningen, opført i 1917, imponerede med sin herskabelige karakter, der afspejledes i de to sammenhængende stuer, franske døre, høje lofter, store vinduespartier og smukt udsmykkede stukpaneler, gerigter og døre. Området var ideelt, gården var fyldt med legekammerater, og vi nød nærheden til alle de nødvendige faciliteter. Vi trivedes godt med at bo der.

gårdhave med blomstertræer forår
Gårdhaven set fra lejligheden

Jo ældre mine sønner blev, og jo mere de ønskede uafhængighed og plads til at udfolde sig, desto mere begyndte vores begrænsede kvadratmeter at føles trangt. Vi forsøgte ivrigt at finde en større lejlighed, men ventelisten var uendelig lang, og økonomien tillod os ikke at købe en større bolig. Vores eneste mulighed var at tænke kreativt og finde måder at "udvide" vores eksisterende kvadratmeter på.



Udfordringen: æstetiske fordele og funktionelle ulemper


Selvom lejligheden havde mange æstetiske fordele, var der også en række funktionelle ulemper. De fleste vægge var bærende og kunne ikke flyttes, og opbevaringspladsen var begrænset. De mange døre, åbninger og indhak gjorde det svært at indrette lejligheden.


Vores ønske var at skabe en "børneafdeling", en "forældreafdeling" og et centralt fællesrum, der fungerede som både stue og spisestue. Et af værelserne skulle tilpasses vores sønners behov for leg, søvn og personlig udfoldelse. De to stuer en suite skulle opdeles i et fællesrum til familien og et soveværelse. Den største udfordring var, at de to stuer var næsten lige store. Vi ønskede flest kvadratmeter i fællesrummet og færre i soveværelset, hvor vi kun sov.


Udover de tre værelser inkluderede lejligheden også et lille køkken med adgang til altanen, et toilet med bad, en (mørk) fordelingsgang med entré samt et lille opbevaringsrum på blot én kvadratmeter. Vi ønskede mere plads, fleksibilitet og bedre opbevaringsmuligheder. Vores sønner havde brug for et multifunktionelt værelse, der kunne opdeles i separate områder og samtidig give plads til overnattende legekammerater.

plantegning af 3 værelses lejlighed
Plantegningen af lejligheden efter "udvidelsen"


Specialdesignede løsninger og optiske virkemidler


Vi stod over for betydelige prioriteringer, investeringer og sorteringer, da vi havde kun 67,8 netto-kvadratmeter til rådighed. Vi måtte nøje vurdere vores behov, vurdere funktionernes vigtighed, og beslutte, hvad der var nødvendigt og tilførte værdi. Vi skulle også overveje, hvordan vi bedst udnyttede vores begrænsede budget og fik mest muligt ud af det.


Som lejere havde vi muligheden for at få et nyt køkken mod en huslejestigning, hvilket var fristende, da det eksisterende køkken ikke fungerede optimalt i forhold til lys, luft og åbenhed.


Selvom vi ikke kunne ændre antallet af kvadratmeter, kunne vi arbejde på at skabe en følelse af mere plads ved hjælp af optiske tricks. Loftshøjden spillede en afgørende rolle i denne sammenhæng.


Det stod hurtigt klart, at den optimale løsning for at skabe et multifunktionelt mikro-hjem ikke kunne findes som standard. Vi skulle tænke i specialløsninger, rum-i-rum-koncepter og arbejde med store linjer og klart definerede funktioner. Samtidig skulle vi respektere lejlighedens unikke arkitektoniske træk og den herskabelige atmosfære, der var en del af lejlighedens karakter. Vores tilgang skulle være helhedsorienteret, og både rummene og indretningen skulle betragtes som en sammenhængende enhed.



Og køkkenet blev 10 kvadratmeter "større" ...


Den mest betydningsfulde investering og den mest overraskende AHA-oplevelse var ombygningen af køkkenet. Vi besluttede os for at udskifte køkkenet, omorganisere indretningen og delvist fjerne en del af væggen for at integrere det med den tilstødende gang. Denne ændring udgjorde en betydelig forbedring og "udvidelse" af lejligheden.


Køkkenet efter - og før ombygningen, - klik på pilen


Det nye køkkens enkelhed, rene linjer og lyse overflader komplementerede det eksisterende interiør. Selvom vi ikke havde fysisk udvidet køkkenet, tilførte den nye indretning forbedret plads, lys og luft til området. En sektion af gangvæggen blev integreret som en naturlig afslutning på køkkenet, og denne ændring tilføjede en ekstra arbejds- eller ståplads til rummet.

Desuden blev det allerede sænkede loft yderligere sænket for at matche højden på altandøren, hvilket tillod lyset at strømme uhindret ind i rummet. Samme gulvbelægning i både køkken og gang skabte sammenhæng og følelse af ekstra volumen. Stukpanelet blev harmonisk integreret med køkkenets sokkel, hvilket fuldendte fusionen mellem det gamle og det nye. Samlet set gav disse ændringer en fornemmelse af, at vi havde fået tilføjet 10 kvadratmeter til lejligheden, hvilket ikke var tilfældet!

Plads til en hel børnefødselsdag


Fællesrummet skulle have flere funktioner, herunder stue, spisestue, kreativt værksted og fælles opholdsområde. Spisepladsen var strategisk placeret, så den havde direkte visuel forbindelse til køkkenet og skabte et slags "køkken-alrum". Spisebordet kunne nemt udvides til 12-14 personer, hvilket gjorde det ideelt til store begivenheder som børnefødselsdage uden behov for store omrokeringer. Vi havde valgt at fokusere på at maksimere gulvpladsen og holde indretningen simpel, hvilket viste sig at være både praktisk, fleksibelt og funktionelt.


Klik på pilen for at skifte billede


Fællesrummet inkluderede også et tv-hjørne, hvor sofaen var centralt placeret på vej til soveværelset. For at afgrænse og skabe en fornemmelse af intimitet omkring sofamiljøet blev der brugt et tæppe foran sofaen, og en reol i baggrunden bidrog også til at definere området.



At tænke STORT i et lille hjem


En gulv-til-loft-reol midt i soveværelset blev den ideelle løsning for at kunne holde de fine franske døre mellem soveværelset og fællesrummet åbne. Dette skabte en diskret skærm mellem de to områder og gav mere privatliv. På den ene side fungerede reolen som en praktisk opbevaringsenhed og biblioteksvæg, mens den på den anden side tjente som en funktionel sengegavl. Denne indretning skabte separate rum i et rum, hvilket tillod sengen at have sin egen niche. Selvom soveværelset fysisk set var blevet mindre og kun havde omkring 3 kvadratmeter, gav reolen en fornemmelse af dybde og visuel forøgelse af rummet som helhed.


Klik på pilen for at skifte billede


Soveværelsets bagvæg blev smart udnyttet til opbevaring og garderobe. De store, specialdesignede skydelåger var næsten usynlige ved første øjekast og lignede en kontinuerlig væg. Bag disse låger gemte sig masser af opbevaringsplads, som strakte sig fra gulv til loft. Derudover blev der tilføjet en 3 meter lang skriveplade langs den ene væg, som fungerede som en praktisk arbejdsstation og aflægningsplads.



Rummeligt børneværelse til leg


Mine sønners værelse fik faktisk en ekstra etage. Den imponerende loftshøjde på knap 3 meter gjorde det muligt at konstruere en hems, som kunne rumme to store halvandenmands madrasser. Dette skabte en ideel plads til at have legekammerater overnattende. Hemsen frigav en betydelig mængde gulvplads, som blev brugt til leg og sjov. Mine sønner valgte også at foretage en løbende oprydning og solgte det legetøj, de ikke længere brugte, hvilket betød, at værelset altid kun indeholdt de ting, der var aktuelle og spændende for dem. Med to store opslagstavler, seks rummelige opbevaringsskuffer og et 3 meter langt skrivebord til spil og kreative udfoldelser havde værelset alt, hvad det skulle bruge. Det blev flittigt brugt og var et populært sted for børnene og deres venner.


børneværelse med hems og stige, to stole og skærme

Enkle, store løsninger er bedre end mange små


Vi boede i lejligheden i 13 år, og da min ældste søn nåede en alder, hvor han ønskede sit eget værelse, blev vi nødt til at flytte til noget større. At tænke tilbage på vores tid i denne lejlighed fylder mig med både glæde og vemod. Den fungerede perfekt til vores behov på det tidspunkt. Udover at foretage nødvendige justeringer og omstruktureringer, fokuserede vi på tre hovedelementer, der gjorde det muligt for os at trives på lidt plads:

  1. Vi ændrede køkkenindretningen og skabte en mere åben forbindelse til gangen, hvilket gav en optisk følelse af mere plads

  2. Vi byggede en rummelig hems, der frigjorde værdifuld gulvplads til leg og aktiviteter

  3. Vi omdannede en hel endevæg til opbevaring og garderobe, skjult bag store skydelåger. Desuden tog vi nøje stilling til vores ejendele og besluttede, hvad vi virkelig havde brug for


Denne oplevelse lærte os, at livet i små boliger kan være fantastisk, forudsat at indretningen er velovervejet og enkel. Ofte er store og funktionelle løsninger bedre end mange små, især i små hjem. At vurdere vores ejendele og beslutte, hvad der virkelig var nødvendigt, kastede lys over vores forbrug og viste os, hvor meget vi samler op gennem årene. Dette var en sund øvelse, da vi skar ind til benet, hvilket gjorde vores hjem mere overskueligt, organiseret og let at vedligeholde.




indretningsarkitekt i aarhus

Tak fordi du læste med!


- og på gensyn!



// Lotte Mangor

møbel- og rum arkitekt cand. arch.


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091





1.237 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page