top of page

07 Kommunikation og indretning

Det er i udgangspunktet lettere at beskrive, hvad der ikke fungerer end det er at fortælle, hvad man præcis gerne vil have!

Hjemmet bliver i dette indlæg omdrejningspunktet for at fortælle om kommunikation og indretning. Et hjem er både et sted og en følelse; et sted, hvor du føler dig hjemme og følelsen af et hjem. Og hvordan ser det ud? Hjemmet er en kompleks konstellation, som kan være vanskelig at finde de rette ord for, når man taler om indretning, - men ikke desto mindre er ordene med til at forme dine omgivelser.

For MANGOR STUDIO er en gensidig kommunikation en del af løsningen for en vellykket indretning. Dette indlæg handler om kommunikation, indretning - og hvad du kan forvente i et samarbejde med MANGOR STUDIO.


Kommunikation og indretning er det sidste princip i rækken af De 7 designprincipper, designfilosofien bag indretning med omtanke. De 7 designprincipper er udviklet af mig, Lotte Lior Mangor, med et ønske om at give indretningen ramme og retning. Principperne er tænkt som et dialogværktøj, et overblik, en information, som skaber en bevidsthed om de fysiske rammer og de faktorer, som påvirker en rumlig oplevelse. Til slut i indlægget finder du links til øvrige designprincipper.


Et hjem er noget, man gør, - noget, som man skaber over tid.

Mark Vacher, antropolog og PhD

Citatet er fra Boligforskning.dk


Kæpheste og guldkorn

Du har booket et 3-timers indretningsmøde i dit hjem - og forventer en masse inspiration og ideer leveret i løbet af de første 10 minutter. Men det sker ikke! Til gengæld bliver du overøst med spørgsmål om hverdagsrutiner, kæpheste, behov og hvad du godt kan lide! Hvad skal det til for?


Dit hjem er søjlen i dit liv. Du bruger hjemmet til mange praktiske ting og dyrker (måske) dine nære relationer. Det er en fysisk base for alle dine materielle ting og din mentale tankstation. Derfor kan du ikke købe et velindrettet, personligt hjem. Et hjem er noget, man gør, noget, der bliver til over tid - måske i et samarbejde med MANGOR STUDIO. Faktisk er det sådan, at på et indretningsmøde ønsker MANGOR STUDIO et tilstrækkeligt godt kendskab til dig og dit hjem for at kunne give dig den rette rådgivning om din indretning.


Jojo, tænker du, men er det ikke bare at sige, hvor møblerne skal stå og så er den pot' ude? Tjo, det er ikke noget problem at placere nogle møbler. Det kan enhver gøre. Men så er indretningen heller ikke designet til dig og din bolig!

Er I flere i husstanden, er der tilsvarende flere behov, der skal tages hensyn til. Endvidere sætter eksisterende rammer også en dagsorden for forandringens udfald. Måske har du et arkitekttegnet hus fra en bestemt tidsperiode! Måske har du en del arvestykker, der skal være plads til! Måske er i mange om få kvadratmeter - eller få til mange kvadratmeter! Et hjem er mere end en flot, opstillet kulisse.


Jamen - tager det ikke uendelig lang til for en indretningsarkitekt at lære mig og mit hjem at kende?

Nej - en indretningsarkitekt er uddannet til at kunne se helheden, analysere rum og løse komplekse, fysiske problemstillinger. Et foto af dit hjem kommunikerer mere end tusind ord og fortæller en hel del om dig i løbet af få sekunder. Jo mere nuanceret indtryk, du giver af dig selv og det, du godt kan lide, jo mere tilfreds bliver du med resultatet. Groft sagt - mange af guldkornene ligger i dine ord og i dine omgivelser, krydret med inspiration, faglige input og nytænkning fra indretningsarkitekten.


Hvad skal du kunne foretage dig? Hvilke funktioner er vigtige? Hvilken stemning ønsker du? Hvad er dine kæpheste?

Hos MANGOR STUDIO er svarene en del af løsningen. Indledningsvist bliver du bedt om en kortfattet beskrivelse af dit projekt samt fotos, netop for at få gang i den vigtige dialog og refleksion. Paradoksalt nok er det lettere at beskrive, hvad der ikke fungerer end det er, at fortælle, hvad man gerne vil have. Men det gør ingenting! Du får stillet skarpt på dit projekt og samtidig planter du allerede et frø, ja - måske endda en spirende idé hos indretningsarkitekten allerede inden første møde.


Læs mere på siden din rolle

Et hus er en genstand. Men et hjem er en tilstand - en relation, et forhold, en forbindelse mellem et menneske og en genstand. Hvis genstanden forsvinder, så kan man pludselig italesætte forholdet. Mennesker kan paradoksalt nok bedre fortælle om, hvad de har mistet, frem for hvad de har. De kan bedre beskrive, hvad et hjem er, når det er væk.

Mark Vacher, antropolog og PhD. Citatet refererer til borgerne i Seest, som mistede deres hjem i 2004, da en fyrværkerifabrik eksploderede. Citatet er fra Boligforskning.dkDe kommunikerende rum


I TV-programmet på DR1 "Kender du typen" besøger et panel af to livsstilseksperter og en vært forskellige kendte danskeres hjem. Efter en rundvisning af hjemmet og små ledetråde skal eksperterne fortælle noget om vedkommende, der bor der, ud fra beboerens indretning og ting. Og de er ret skarpe i deres betragtninger at dømme ud fra beboerens ofte overvældende begejstring af forløbet. Eller også røber hjemmet bare meget mere om os, end vi går og regner med!


Det vilde er, at din gæst allerede har dannet sig et indtryk af dig og dit hjem i løbet af de første sekunder. Roder entreen med sko og overtøj - ja, så roder det højst sandsynligt også andre steder. Sanserne skærpes nye steder. Vi fornemmer intuitivt omgivelserne, afkoder rum og mærker stemninger. Lys, lyde, lugte, farver og former registreres i bevidstheden. Er her rart at være? Dit hjem fortæller en masse om din stil, overbevisninger, værdier, interesser og hvem du er. Derfor er det så elementært vigtigt at en bolig står knivskarpt og præsentabelt inde som ude ved f.eks et hussalg. En potentiel køber har aktiveret alle antenner og skal kunne se mulighederne og føle sig velkommen ved første besøg.

Rum skaber indtryk i sit udtryk - på godt og ondt. De fysiske omgivelser kommunikerer og inviterer indenfor - eller det modsatte!


Blogindlægget Funktion og æstetik fortæller lidt om kodning af rum; rummets funktion. Rum mister sin kodning, hvis der er for meget rod eller for mange aktiviteter samlet på et sted. F.eks. når hjemmekontoret også bliver opbevaring for aflagte møbler, ting og sager. Hvordan kan du føle dig opløftet og engageret i dit arbejde, hvis rummet omkring dig føles tyngende og demotiverende?Hvorfor kommunikation som et designprincip?


Måske undrer du dig over, at noget så elementært som kommunikation er blevet et designprincip. Det er der naturligvis en grund til. I tillæg til ovenstående, formidler MANGOR STUDIO en stor del af sin ekspertise på stedet og i løbet af relativ kort tid. Det er en del af konceptet og ydelsen. Det sætter høje krav til indretningsarkitektens evne til at formidle sine ideer. I løbet af et indretningsmøde kommer der mange værdifulde informationer, som du hverken kan google dig frem til eller finde på Pinterest. Ideer, som helst skal være håndgribelige og tydelige for modtageren - nemlig dig!


Konceptet, et 3-timers indretningsmøde kan f.eks. afklare de overordnede linjer; hvorvidt du skal renovere og bygge om. Det kan fortælle i hvilken retning dit kommende køkkendesign eller farvesætning skal være, så det skaber harmoni og en rød tråd i boligen. Det kan belyse, hvordan du bedst muligt forvalter dine kvadratmeter - måske betinger det, at du skal flytte om på nogle funktioner. Det kan synes overvældende at skulle huske alt det, der bliver sagt på 3 timer. Derfor afrundes mødet med et minireferat og en plan, så du føler dig klædt på til næste bedste skridt.

I tillæg er ydelsen gjort gennemsigtighed. Du sætter dagsordenen for mødet og kan se, hvad det koster. Det er smart, løsningsorienteret og åbenlyst enkelt. Det er indretning med omtanke!


...Er du nysgerrig på mere indretning med omtanke? Læs mere om De 7 designprincipper her: De 7 designprincipper - baggrunden for indretning med omtanke 01 Trivsel og relation 02 Indeklima og sundhed 03 Funktion og æstetik 04 Materialer og farver 05 Vedligehold og genbrug

06 Økonomi med omtanke 07 Kommunikation og indretning


Tak fordi du læste med!

Med venlig hilsen


Lotte Møbel- og rumarkitekt cand. arch.


MANGOR STUDIO

- indretning med omtanke


#kommunikationogindretning #mangorstudio #indretningmedomtanke #de7designprincipper #designfilosofi #bæredygtigindretning #indretningaarhus

67 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page