top of page

05 Vedligehold og genbrug

Opdateret: 8. feb. 2021

Har du en ting eller et rum, som du virkelig sætter pris på og holder af? Måske et arvestykke? Noget du har investeret tid, penge og ressourcer på? Omgivelserne skaber rammen om dit liv og fortæller historien om dig - og er du glad for dine ting, ønsker du også at passe på dem. Trends kommer og går, men ynglingstingen består! "Vedligehold og genbrug" er ikke så kedelig, som det lyder. Det handler om forbrug med omtanke (du kan spare penge), om kvalitet (produkternes levetid), om værdien i at vedligeholde (du kan spare flere penge) og om historien bag, anekdoterne. Og så har jeg været på besøg hos @designkant


Dette blogindlæg er nummer 5 designprincip ud af 7, som uddyber designfilosofien bag indretning med omtanke. De 7 designprincipper er udviklet af MANGOR STUDIO og giver et indblik i arbejdet med indretning.


Snup en kop kaffe - dette indlæg tager 7 minutter at læse :)


Maximalismen blomstrer hos @designkant. Her i form af en billedvæg. Foto: @designkant

For nylig anlagde jeg et nyt uderum i haven - en morgensolsterrasse/aftenterrasse. Jeg ønskede en natursten - men for sørme da! - de er dyre at skaffe! Tilfældigvis havde mine forældre en stak ølandssten bag skuret ved sommerhuset, som de ikke skulle bruge. Sikke et held! De er bare fantastisk smukke og har tilmed en glød, som går godt til det grønne og blodblommetræet i baghaven.

Nogle andre i kvarteret havde nogle betonbrønddæksler, som de skulle af med. Endnu et held - så fik den terrassen også et bord. Det har kostet lidt sand, grus og knofedt og det fungerer bare så godt.


Terrasse af ølandssten og brønddækselbord. Foto: LM

MANGOR STUDIO har en holistisk tilgang til indretning; indretning handler først og fremmest om dig og om at fremme dine eksisterende rammer og knap så meget om trends og det nyeste design. Min erfaring siger, at der ligger potentiale gemt i de eksisterende rammer, som bare "venter på" at blive set; det kan være en særlig bygningsdetalje eller niche, et gammelt arvestykke i hjørnet eller den harmoni og balance, du kan skabe i din indretning ved at arbejde helhedsorienteret udefra og ind.


Vedligehold og genbrug handler om miljø og økonomi - altså dit forbrug. Økonomisk og miljømæssig bæredygtighed viser sig der, hvor der forbruges med omtanke. Vedligehold af det, du har, gør, at du forbruger mindre. Genbrug af de ting, du har eller genbrugsting generelt akkumulerer mindre spild. Altsammen til gavn for miljøet og din pengepung. Skåret ind til benet kan man sige, at jo mere, vi passer på det, vi har, jo længere levetid har det, jo mere skånes miljøet for en forbrugsbelastning, jo flere penge sparer du. Det er indretning med omtanke og derfor indgår vedligehold og genbrug som en del af designfilosofien bag MANGOR STUDIO.Genbrug og kvalitet


Hvordan kan det være, at nogle møbler holder sig pæne i evigheder? - og at andre hurtigt bliver slidte og nussede at se på? Der er kun et svar på det: kvalitet - og vedligehold! Det er virkelig ØV, når det nye skænk får et hak, som tilmed er vanskelig at udbedre fordi overfladen er af plastik eller et tyndt lag finér. Flertallet af møbler i butikkerne er desværre som elektronik; de taber værdi så snart du pakker dem ud og tager dem i brug. De er kodet til, ligesom så mange andre produkter, at blive udskiftet indenfor en begrænset årrække. De møbler og ting, der øger deres værdi med alderen, er lavet af gode materialer, patinerer på den rigtig fede måde og har muligvis også et anerkendt navn. Kvalitet koster nu og her - men på den lange bane er det en god investering, som du ikke behøver at udskifte.


Høvlbænken er et arvestykke og står i stuen hos @designkant. Foto: @designkant

Genbrug og gamle møbler er blevet IN - igen! Loppemarkeder, byttemarkeder, genbrugsbutikker, køb og salg på nettet. Genbrug er en blomstrende forretning. Med genbrug kan du sammensætte anderledes og kreative løsninger, mixe nyt og gammelt, kreere unikadesign af genbrugsmaterialer. Det er vejen til den unikke, personlige indretning.


Gamle genbrugsting- og materialer kan noget som nyt ikke kan; det kan fortælle noget om en tidsepoke, et håndværk, et tidstypisk design. Det er et autentisk håndtryk fra fortiden.

For nylig besøgte jeg @Designkant, som bor i en gammel, fint renoveret landsbyskole uden for Aarhus. Et charmerende hus fyldt med sjove loppefund og kreative, skæve indslag. Et paradis for enhver med interesse for ting, farver, boligindretning, design og genbrug. Og @Designkant har da også været i BoligLiv - hele to gange! Jeg blev blæst bagover over af den overdådige maximalisme. Det er sådan et hjem, man bare kan gå på opdagelse i i timevis og aldrig blive færdig med; et rigtigt samlerhjem, hvor der eksperimenteres og mixes med indretningsideer, sammensætninger og farver; hvor opbevaringsboksene er gamle terrarier, hvor overdækket ved skuret er skiltet med "Europaplads" og hvor patina er en del af looket og den samlede oplevelse. Pudsigt, personligt og prangende på en meget uglamourøs måde. Og ikke nok med det. @Designkant sælger ind imellem ud af sine mange lopper. Jeg gjorde et kup og købte et gammelt spejl, som lige passede ind i mit gæstetoilet.


Uopslidelig taske i kernelæder, fra 70'erne. Foto: LM

Gamle genbrugsting- og materialer kan noget som nyt ikke kan; det kan fortælle noget om en tidsepoke, et håndværk, et tidstypisk design. Det er et autentisk håndtryk fra fortiden. Det har måske ovenikøbet en kvalitet, som med nutidens øjne vil være bekostelig at få lavet idag; en taske i kernelæder eller en kommode med tappede træskuffer. Og kvaliteten af disse ting er netop grunden til, at det fortsat lever og ikke er blevet destrueret. Det fungerer bare ...
Vedligehold - og de gamle dyder


Jeg elsker duften af nyolierede træmøbler og følelsen af friskhed i et nymalet rum! Og jo - indrømmet, der ligger også en vis tilfredshed i at have ordnet det selv ... Det, jeg bruger tid og kræfter på, får værdi for mig, en affektionsværdi - og jeg får lyst til at passe på det!


Mine bedsteforældre var reparation- og genbrugsgenerationen. Alt blev fixet og genanvendt. De var en nyudklækket børnefamilie under krigen og ressourcerne var små. De passede godt på deres ting gennem alle årene. Hvorfor smide ud, hvis det kan bruges? Køkkenet havde i min ungdom (midt i '90'erne) mere end 40-50 år på bagen, originalt fra huset oprindelse. Præcis sådan et retro-køkken mange vil give deres højre arm for at få fat i i dag. Jeg mindes stadig synet af nyvaskede plastikposer, hængende med vrangen udad på tørresnoren i min mormors bryggers.

Mine forældre købte møbler af god kvalitet; brugsmøbler, som vi børn ikke har skånet for noget og som fortsat står velholdte og fine - her 30-40 år senere. I dag er det ikke utænkeligt at man udskifter køkkenet eller sofaen hvert 10. år. Lidt tankevækkende ...


For øjeblikket ses en ny strømning; de gamle dyder vender tilbage. Hurra for det!!! Vi genbruger, reparerer og genanvender materialer ind i nye produkter. Gamle håndværk blomstrer op. Møbler bliver designet og bygget af genbrugsmaterialer. Rest-tekstiler bliver omdannet til isolering og akustisk materiale. Vi har fået øjnene op for værdien af genbrug.


Stol fundet på gaden, nypolstret. Foto: LM

Kvaliteten af gamle døre, vinduer, gulve, mursten mv. er usammenlignelig med den kvalitet, du kan få i dag til rimelige penge. Aftrykket af historie og sjæl har tilmed sat sig i materialets patina, hvilket gør det levende at se på. Med rette håndelag og vedligehold har de materialer endnu lang levetid.


Det godt betale sig at vedligeholde. Selvom nutidens standarder og produkter langt hen af vejen har kortere levetid end tidligere, så er der en vis resonans i at passe på de ting, vi ejer.


Er du tilmed typen, der sætter pris på den gode fortælling, så vil du sikkert også sætte pris på historien bag. Ting er som et fotoalbum; de skaber et minde om særlige stunder. Ting bliver vækket til live, når de indgår i en fortælling; de dybe samtaler, der har fundet sted omkring spisebordet - eller den lille anekdote om farmors gamle lænestol, som nu har fået en plads i din stue. Sjovt nok er det knap så spændende at fortælle om dit scoop i en møbelkæde, som det er at fortælle om et arvestykke eller et unikt fund ved marskandiseren. .At købe med omtanke


Heldigvis er det fortsat tilladt at købe nyt, der, hvor genbrug og kreativiteten ikke slår til. Men vi må sande, at det er et privilegium i vores del af verden at kunne udskifte indholdet af klædeskabet, skifte køkkenet eller sofaen efter behov, godtbefindende og pengepung. Et privilegium forpligter! Vi bør tage aktiv stilling til vores omgivelser og til vores ting, genbruge og vedligeholde i det omfang, vi kan, - og sørge for, at de ting, vi skiller os af med indgår i et nyt kredsløb, et nyt ejerskab - eller bliver genanvendt til nye produkter.


Trends kommer og går. Tidens grønne bølge med bæredygtig livsstil, no-waste og simple living er også en trend ... endnu! Det er prisværdigt og inspirerende at se, hvad andre gør for at minimere spild, genbruge, være selvforsynende og forgrønne omgivelserne indvendigt og udvendigt. Men hvad nu, hvis det ikke er en passerende trend? Hvad nu hvis det forblev en livsstil, en kultur, som handlede om at leve med mådehold, fordi det giver mening? Ligesom dine og mine bedsteforældre og generationer før dem. Bare fordi vi kan, så behøver vi jo ikke at overforbruge. Det er helt tydeligt, at der for øjeblikket sker en modreaktion mod den vestlige overflod og forbrugskultur. En slags back-to-basis bevægelse. Genbrug er blevet det nye guld. Flere står af kapitalist-ræset. Unge er på barrikaderne i klimadebatterne. Og med god grund. De ønsker en bedre, grønnere og sundere verden og fremtid og træffer nogle radikale valg for deres liv. Tiny House bevægelsen går endda skridtet videre og bygger et lille hus på hjul for at afgrænse det fysiske rum til det allermest nødvendige og for at kunne udleve den bæredygtige livsstil fuldt ud. Derfor vil jeg helst kalde denne tendens for en strømning - og ikke for en trend, for jeg tror på at denne strømning er kommet for at blive ...


SÅ! Skal du ud og købe nyt, ja så får du, hvad du betaler for. God kvalitet betaler sig -også på den lange bane. Det behøver ikke være dyrt, du kan jo være heldig at gøre et kupkøb. Genbrug er godt i mere end en forstand. Vedligeholder du tilmed, så er du sikret at dine ting kan holde i mange år - måske endda hele livet!Er du nysgerrig på mere indretning med omtanke og De 7 designprincipper? Læs mere her:


De 7 designprincipper - baggrunden for indretning med omtanke

01 Trivsel og relation

02 Indeklima og sundhed

03 Funktion og æstetik

04 Materialer og farver

05 Vedligehold og genbrug

06 Økonomi med omtanke


Tak fordi du læste med!


Med venlig hilsen


Lotte

Arkitekt cand. arch.

MANGOR STUDIO

- indretning med omtanke


#vedligeholdoggenbrug #genbrugsguld #designkant #mangorstudio #indretningmedomtanke #bæredygtigindretning #indretningaarhus100 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page