top of page
Forfatters billedeLotte Mangor

05 Vedligehold og genbrug

Opdateret: 17. nov. 2023

Har du en genstand eller et møbel, som du virkelig værdsætter og som betyder noget særligt for dig? Måske et arvestykke eller noget andet, som du har investeret tid, penge og ressourcer i? Så kender du til værdien af ting, - dem, der ikke ryger ud eller går i stykker efter kort tids brug. Trends kommer og går, men ynglingstingen består! Altid - hele livet! Kan vi undgå at købe skrammel og i stedet fokusere på at genbruge eller købe produkter med lang levetid? Kan vi vedligeholde og reparerer det, vi har og dermed forbruge mindre? JA, det kan vi godt. Jeg har været på besøg hos @designkant som i den grad formår at finde genbrugsting og sammensætte det på sjove og skæve måder i sin indretning. Og så afslører jeg mit eget benspænd, så jeg undgår forbrugsfælden.


Dette blogindlæg er nummer 5 designprincip ud af 7, som uddyber designfilosofien bag indretning med omtanke. De 7 designprincipper er udviklet af MANGOR STUDIO og giver et indblik i arbejdet med indretning.


billeder på en væg
Maximalismen blomstrer hos @designkant. Her i form af en billedvæg. Foto: @designkant

Anekdote: For en tid siden skabte jeg et nyt udendørs rum i haven - en kaffegrotte/morgenterrasse. Jeg ønskede mig natursten, men det viste sig at være ret dyrt at skaffe. Heldigvis havde mine forældre en bunke ølandssten bag ved sommerhuset, som de ikke skulle bruge. Det var virkelig heldigt! Disse sten er utrolig smukke og har en fantastisk glød, der passer godt til baghaven.


Belægningseventyret stoppede ikke her. Hele indkørslen og en tilstødende terrasse skulle også udskiftes. Det lykkedes mig at finde 120 m2 brugte herregårdssten i brændte nuancer, som jeg fik gratis mod at hente dem. Jeg gentog samme procedure med de eksisterende grå SF-sten i min indkørsel, og folk kom gladeligt og hentede dem til deres egne indkørsler. Det glæder mig ekstra meget at vide, at de tusindvis af sten nu har fået nyt liv andre steder og hos mig.


en kat i en have med terrasse og græs og træer
Terrasse af ølandssten hjemme i min have.

Med en simpel logik kan man sige, at jo bedre vi passer på det, vi allerede har, desto længere levetid har det, desto mindre belaster vi miljøet, og desto flere penge sparer vi. Mine terrasser kostede i omegnen af 5000 kr ialt. Det er, hvad der blev købt af stabilgrus, grus og fugesand - for stenene var jo gratis.


MANGOR STUDIO følger en holistisk tilgang til indretning, hvor fokus ligger på individuelle behov og fremme eksisterende rammer, snarere end at følge de seneste trends og designs. Min erfaring fortæller mig, at der gemmer sig uudnyttet potentiale i de allerede eksisterende rammer, som blot venter på at blive opdaget. Dette potentiale kan være i form af en særlig bygningsdetalje eller niche, et ældre arvestykke i hjørnet eller den harmoni og balance, der kan skabes gennem bevidst arbejde med indretning og rum.



Genbrug og kvalitet


Hvordan kan det være, at visse møbler bibeholder deres æstetiske appel i årevis, mens andre hurtigt viser tegn på slid og forringelse? Det er virkelig frustrerende, når den nye skænk får et synligt hak, som ovenikøbet er svær at reparere i den ringe overflade af wanna-be-træ-look. Eller hvad når skuffen begynder at hænge efter kort tid?


Mange butikskæder sælger lavprismøbler og man får, hvad man betaler for! Ikke nok med at nogle af møblerne til forveksling ligner et kendt design, kvaliteten af dem er så ringe, at de bliver udskiftet inden for en begrænset periode. Det er horribelt så mange ressourcer, der bliver brugt på ... ja ... skrammel. Det sker da også, at jeg har kunder, som ønsker at gøre brug af en livline - som f.eks. at købe et billigt spisebord indtil de finder det rigtige. Jeg vil til enhver tid opfordre til at finde det rigtige bord til en start og spare penge og ressourcer på det billige.


Gode ting behøver ikke være dyre, og dyre ting er nødvendigvis ikke kvalitetsprodukter - men det hjælper! Pris og kvalitet hænger ofte sammen. Det betaler sig at spare op og investere i køb af f.eks. nye møbler. Levetiden og holdbarheden er ofte bedre (afhængig af brugen naturligvis), du bliver gladere for det - og interessen ved et evt. salg er større.


Det kan også være at du kan gøre et scoop på et af de mange brugtmarkeder. Genbrugs ting, tøj og møbler er IN - igen! Loppemarkeder, byttemarkeder, genbrugsbutikker, køb og salg på nettet eller i egen garage. Genbrug er en blomstrende forretning - og godt for det, for det fordrer til at give sine egendele en værdi fremfor at smide ud. Med lidt kreativitet kan du sammensætte anderledes løsninger og mixe stilperioder i din indretning. Personligt sætter jeg stor pris på dynamikken i at blande elementer af både moderne og ældre design. Det giver hjemmet kant og personlighed.


Gamle brugsting- og materialer har kvaliteter som nye ting ikke har. De rummer historie og aftryk fra en tid. Som et autentisk håndtryk fra fortiden.


en høvlbænk med skammel plante og billeder
Høvlbænken er et arvestykke og står i stuen hos @designkant. Foto: @designkant

For nylig besøgte jeg @Designkant, som bor i en gammel, fint renoveret landsbyskole uden for Aarhus. Et charmerende hus fyldt med sjove loppefund og kreative, skæve indslag. Et paradis for enhver med interesse for ting, farver, boligindretning, design og genbrug. Og @Designkant har da også været i BoligLiv - hele to gange! Jeg blev blæst bagover over af den overdådige maximalisme. Det er sådan et hjem, man bare kan gå på opdagelse i i timevis og aldrig blive færdig med; et rigtigt samlerhjem, hvor der eksperimenteres og mixes med indretningsideer, sammensætninger og farver; hvor opbevaringsboksene er gamle terrarier, hvor overdækket ved skuret er skiltet med "Europaplads" og hvor patina er en del af looket og den samlede oplevelse. Pudsigt, personligt og prangende på en meget uglamourøs måde. Og ikke nok med det. @Designkant sælger ind imellem ud af sine mange lopper. Jeg gjorde et kup og købte et gammelt spejl, som lige passede ind i mit gæstetoilet.


brune tasker i kernelæder
@designkant samler på gamle tasker i kernelæder

Vedligehold er sund fornuft


Jeg elsker duften af nyolierede træmøbler og følelsen af friskhed i et nymalet rum! Og jo - indrømmet, der ligger også en vis tilfredshed i at have ordnet det selv ... Det, jeg bruger tid og kræfter på, får værdi for mig, - og jeg får lyst til at passe på det!


Mine bedsteforældre var reparation- og genbrugsgenerationen. Alt blev fixet og genanvendt. De fik børn under krigen, hvor ressourcerne var små og det gjorde, at de passede godt på deres ting gennem alle årene. Hvorfor smide ud, hvis det kan bruges? Deres køkken havde i min ungdom (midt i '90'erne) godt og vel 60 år på bagen, originalt fra huset oprindelse. Præcis sådan et retro-køkken mange vil give deres højre arm for at få fat i i dag. Jeg mindes stadig synet af nyvaskede plastikposer, hængende med vrangen udad på tørresnoren i min mormors bryggers. Intet skulle gå til spilde!


Mine forældre havde interesse for design og kunst og købte møbler af god kvalitet. Brugsmøbler, som vi børn ikke har skånet for noget gennem opvæksten og som fortsat står velholdte og fine her mange årtier senere. I dag er det ikke utænkeligt, at man udskifter sit indbo ofte. Et køkken i dag har en gennemsnitlig levetid på 11 år. Det er lidt tankevækkende ... (kilde: Bolius)


I takt med at klimadebatten blusser og vores eget forbrug kan måles på elregningen såvel som i klædeskabet, har vi for alvor fået øjnene op for genbrugsguldet og værdien i at upcycle og vedligeholde. Hurra for det!!! Vi reparerer og genanvender materialer ind i nye produkter. Gamle håndværk blomstrer op. Der bliver strikket tøj af garnrester. Møbler bliver redesignet og bygget af genbrugsmaterialer. Rest-tekstiler bliver granuleret og omdannet til isolering og akustisk materiale.


en træstol med tæppe og bogreol
En stol jeg fandt på gaden fik nyt liv med en ompolstring og renovering af stellet.

Nogle gamle brugsting og materialer bærer med sig en fortælling om en svunden tid og et håndværk, som er usammenlignelig med nutidige produkter. Det er populært at få fingre i - omend det ikke er billigt. Det handler ikke kun om holdbarheden og patinaen - historien bag er ligeså værdifuld. Der er status i at have fundet noget helt unikt. Gamle byggematerialer som døre, vinduer, gulve, mursten mv. er langt bedre i kvalitet end den standardkvalitet, du kan få i dag på selvsamme byggematerialer - trods 100 år eller mere på bagen. Med rette håndelag og vedligehold har de materialer endnu lang levetid.


At vedligeholde sparer penge i pungen og ressourcer på miljøkontoen. Selvom nutidens standarder og produkter langt hen af vejen har kortere levetid end tidligere, så er der en vis resonans i tiden og ordentlighed i at passe på de ting, vi ejer. Særligt når man tænker på, at vi i lille Danmark forbruger, hvad der svarer til 4 jordkloder ... pyh!



At forbruge med omtanke


Den grønne bølge af bæredygtig livsstil, no-waste og simple living, som startede som en trend, har nu rodfæstet sig som en måde at leve og være i verden på. Den udgør en tydelig modreaktion på tidligere tiders overforbrug af ressourcer og spild og er en indsats for at mindske den klimatiske belastning. Initiativer som genbrug, selvforsyning og forbrugsreduktion inden for områder som tøj, energi og rejseaktiviteter er prisværdige og det er inspirerende at opleve den kreativitet, der finder sted, når der skal findes bæredygtige alternativer. Den gradvise bevægelse væk fra overforbrug ses især blandt den unge generation, der er opmærksom på klimaet og aktivt deltager i klimadebatterne. Denne tendens påvirker ikke kun forbrugsvaner, men også arbejdstid, familieliv og boligvalg. Mange stræber efter en sundere og mere bæredygtig hverdag, med tid til de nære ting, hvilket resulterer i radikale livsvalg, såsom at flytte fra byen til landet, danne bæredygtige bofællesskaber eller downsize både i boligstørrelse og materielle ejendele. Den voksende Tiny House-bevægelse går endda skridtet videre ved at bygge små mobile huse, leje grund og leve med det mest nødvendige for at realisere en fuldt ud bæredygtig livsstil.


Det er vigtigt at erkende, at det er privilegier, at kunne skifte garderoben, køkkenet eller sofaen efter godtbefindende og økonomi. De privilegier medfører et ansvar - hvilket som minimum er at sikre at de genstande, vi skiller os af med, indgår et nyt kredsløb med nye ejere eller bliver genanvendt i nye produkter.


For virksomheder i ind- og udland bliver det mere og mere udbredt at dokumentere arbejdet med bæredygtighed. At forbruge ressourcer med omtanke foregår således på mange niveauer - globalt som lokalt. Så det batter, at vi alle tænker os om og stiller krav!


Benspændstesten


Selv stræber jeg at efterleve mine egne designprincipper og praktiserer mådehold - bl.a. i form af små dagligdags benspænd i forhold til mit forbrug. F.eks. går shopping med omtanke ud på, at undlade at købe, når noget frister! Jeg sover på det eller lader det ligge i flere måneder afhængigt af, hvad det er. Nogle gange forsvinder behovet helt. Andre gange kan jeg ikke slippe tanken, og efter en tid har ønsket bestået benspændstesten. Kan jeg tilmed finde det, jeg ønsker mig på et brugtmarked - ja, så er lykken gjort!


...



Er du nysgerrig på mere indretning med omtanke og De 7 designprincipper? Læs mere her:


05 Vedligehold og genbrug



Tak fordi du læste med ...


indretningsarkitekt aarhus

De bedste hilsner


Lotte Mangor

møbel- og rum arkitekt


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091





117 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page