03 Funktion og æstetik
Opdateret: 8. feb. 2021
"Det er mere flot end det er praktisk" - "Det ligner et bo-bedre-hjem" (= en scenografi af et hjem cleaned for personlighed og funktionalitet) er udtryk, jeg ind imellem støder på i mit arbejde med indretning. Det funktionelle rum har for mange en stor værdi i sig selv - og det er jo forståeligt. Det er tilgængeligt, lige ved hånden, indenfor rækkevidde og synsfelt. Det er komfort uden de store anstrengelser. Det er let og praktisk. Men hvad med værdien af æstetiske løsninger? Dem, der får øjet til at hvile og finde ro. Dem, der giver energi og mindsker stress og forvirring. Dem, der får en til at mindes og glædes over det, man ser? Dem, der giver det bedste førstehåndsindtryk og byder velkommen.
Dette blogindlæg om funktion og æstetik er nummer 3 ud af 7, som uddyber De 7 Designprincipper, som er designfilosofien bag indretning med omtanke hos MANGOR STUDIO. De 7 designprincipper er udviklet af undertegnet på baggrund af et behov for at favne og skabe et overblik over indretningens mange facetter.
Funktion
Det funktionelle behøver ikke gå på bekostning af det æstetiske - og omvendt. At arbejde med funktioner og æstetik er arkitektens spidskompetence; at få det funktionelle til at præsentere sig på en raffineret måde, samtidig med at det er håndgribeligt og støtter op omkring en hverdagspraksis.
Design af æstetiske funktioner bryder frem med Funktionalismen i 1930'erne. Tidsepoken gør op med datidens dogmer om "pynt og krummelurer" og har en meget pragmatisk tilgang til arkitektur og design. Man vægter det ærlige og rene udtryk. Som f.eks. i Arne Jacobsens eget hus agerer den hvide støbejernsradiator "understel" til entré-møblementet og i sit formsprog spiller op til trappens spinkle, hvide balustre. Indbyggede skabe, elegant trappe, lys, gennemsigtighed samt gode og slidstærke materialer. Intet er overflødigt. Alt har sin funktion.
Køkkenet
Køkkenet er et godt nutidseksempel på, hvordan funktion og æstetik går hånd i hånd. Køkkenet er en arbejdsplads, som skal tilpasses mange funktioner: det skal være rummeligt og opbevare alt fra service, madvare til affaldsbeholder og installationer. Det skal indeholde maskiner, som køl, frys, opvask, kogeplader, ovn mv. Der skal være adgang til vand og udsugning, så damp og mados suges væk. Det skal være et godt arbejdslys. Det skal være rengøringsvenligt og slidstærkt i overfladen indeni modulerne, på fronterne og på bordpladen. Arbejdshøjden er også vigtig. Altså - en hel række praktiske og funktionelle foranstaltninger, som bliver pakket ind i et design.
Fungerer det i praksis? Er der noget, der bør ændres? Hvordan kan rummet bakke op om dine hverdagsmønstre og rutiner?
Historisk set er køkkenet gået fra at være et separat arbejdsrum i boligen til at være et opholdsrum med plads til familie og venner - med den nyere betegnelser køkken-alrum eller samtalekøkken. Festen ender altid i køkkenet - hvorfor? Måske fordi at mad alle dage har været omdrejningspunkt for fællesskabet.
Med udviklingen af køkkenindretningen er køkkendesigns eksploderet. I dag kan du få lige præcis det udtryk, du ønsker: retro-look, minimalistisk, klassisk, landkøkken og romantisk køkken med fyldningslåger - ja, du kan få køkkener, som mere ligner et integreret møblement end en funktionel arbejdsplads. Ikke desto mindre er langt de fleste køkkener opbygget efter samme standard. Forskellen er materialer og farver på fronter og bordplade, og designet af indmad i modulerne.
Funktionen - rummenes kodning
Der skelnes mellem funktion og æstetik (stemning og stil) selvom begreberne er tæt forbundne i arbejdet med rum. Alle rum er kodede til noget bestemt i sin indretning og placering. Funktionen definerer rummet; et soveværelse, et køkken, en stue, et walk-in closet, et toilet osv. Funktionen definerer også, hvad du gør i rummet: sover, tager tøj på, spiser, bader, slapper af, hopper, synger, samtaler, leger, stryger, vasker op. Indretningen understøtter den ønskede funktion som f.eks. opbevaringsplads i soveværelset, siddepladser i spisestuen, læsehjørne i kontoret, legehjørne i stuen (hvis man har små børn) osv.
Jo mere gennemtænkt et rum er, jo bedre fungerer det for dig - og det bedste ved det hele er, at du får mere tid til andre ting end at rydde op, lede efter g(l)emte sager og være frustreret over det, som ikke fungerer.
Tag et grundigt kig på dine egne rum. Hvad er vigtigt at kunne gøre her? Fungerer det i praksis? Er der noget, der bør ændres? Hvordan kan rummet bakke op om dine hverdagsmønstre og rutiner?
Det er vigtigt, at få belyst ALLE funktioner og prioriteret dem - også de bittesmå hverdagssituationer, som aflægning til avisen, et sted til nøglerne og en siddeplads i entreen. Små uvaner som rodehjørnet på køkkenbordet og tøjaflægning på gulvet kan også komme i betragtning. Jo mere gennemtænkt et rum er, jo bedre fungerer det for dig - og det bedste ved det hele er, at du får mere tid til andre ting end at rydde op, lede efter g(l)emte sager og være frustreret over det, som ikke fungerer.
Selvom rent funktionelle og praktiske rum er tillokkende har det også sine ulemper. Det kan meget hurtigt komme til at se rodet og uattraktivt ud, - medmindre du har implementeret en usædvanlig stram styring og struktur for alle dine ting og dig selv. Funktionelle rum gør nemlig ikke et rum ryddeligt i sig selv. Det er også vigtigt at have nogle gode rutiner som f.eks at rydde lidt op hver dag, således at du undgår den store katastrofe.
Vi reagerer alle sammen forskelligt på de fysiske rammer, men bare det, at jeg perspektiverer det her, vil formentlig gøre at du oplever rum på en anden måde end du gjorde før!
Æstetik
I arkitektverdenen bruger man et begreb, som hedder visuelt støj. Visuelt støj er det, som forstyrrer øjet, det der forhindrer det essentielle, kernen i at træde frem. F.eks kan for mange ting og aktiviteter samlet på et sted slører rummets funktion og vi kan blive i tvivl om, hvad vi egentlig skal bruge rummet til.
Begrebet æstetik forbindes ofte med noget, der falder i vores smag, noget smukt, lækkert og/eller behageligt. En stil eller en stemning, som appellere til vores sanser på en positiv måde.
Det siger næsten sig selv, at visuelt støj og æstetik er hinandens modsætninger ... og dog ...
Rod kan også være æstetisk
Jo, du læste rigtigt! Rod kan også være æstetisk OG inspirerende, hvis det vel at mærke er forbundet med en igangværende aktivitet.
Forestil dig en kunstner i sit atelier med lærred, pensler, tuber og farveklatter på tøjet male sit værk i et højloftet rum, hvor lyset fra nord vælter ind af et kæmpestort vinduesparti. Eller et travlt træværksted med materialer, værktøj og spånbunker på gulvet, hvor duften af træ rammer din næsebor idet, du træder ind. Eller hjemme i dit eget køkken, hvor du snitter friske, farverige grøntsager og kreere lækker mad til dine kære. Er det rod?
Passivt rod, som stille og roligt hober sig op er mindre godt. Det bliver visuelt støj uanset hvor meget, du forsøger at glemme det og undgå at se på det. Rod kan være altopslugende og drænende for energien. Rod akkumulerer mere rod. Hvem kender ikke følelsen af at ligge noget fra sig uden at lægge det på plads? Gør du det gentagende gange vokser det uhensigtsmæssige rod, du risikerer at miste overblikket - og i værste tilfælde give op og overgive sig til rodet.
Stemningen - rummets atmosfære
Stemningen, rummets atmosfære optages med hele sanseapparatet. Stemningen er følelsen, du oplever indeni, idet du træder ind i et rum. Det kan være at rummet er imødekommende, hyggeligt, harmonisk, varmt, åbent, lyst, opløftende og festligt - men det kan også være mørkt, dystert, rungende, skræmmende, distancerende, upersonligt og koldt. Måske registrerer du ikke stemningen af rummet ved første blik, måske registrerer du det først over tid. Vi reagerer alle sammen forskelligt på de fysiske rammer, men bare det, at jeg perspektiverer det her, vil du opleve rum med en anden bevidsthed, end du gør nu!

Spørg dig selv: hvilken stemning ønsker jeg her? Hvilke følelser skal det give dig og andre at komme ind i dette rum? De fleste ønsker en hyggelig stue, hvor imod bryggerset er det praktiske rum til de beskidte støvler og overtøjet. En stemningsoplevelse indikerer ganske enkelt, om du har lyst til at være i et rum, om du finder det behageligt, og derfor er valg af farver, materialer og interiør helt afgørende. En lille "mislyd" i indretningen kan være ganske frustrerende.
I et tidligere blogindlæg om trivsel og relation, beskriver jeg lidt om stemning og funktion, de to værdier, man kan skrue op og ned for afhængigt af hvilket rum, man arbejder med.
Stil - det personlig valg
Stil er individuel og personlig. Det er en smagssag. Hvis du kan lide, det du ser og det fungerer for dig, ja - så er alt godt. Indretningsmæssigt er det hot at mikse forskellige stilarter. Med kyndig hånd vel at mærke, hvis det skal lykkes og gøre indtryk. Det er sjovt at mikse stilarter - det er her, kreativiteten virkelig får lov til at udfolde sig.
Stil kan give en indikation på, hvad du godt kan lide. Om du kan lide moderne designermøbler eller genbrugsmøbler. Om du kan lide varme eller kolde farver. Om du kan lide enkle stramme linjer eller et miks af mange detaljer.
Fagfolk anvender endnu et begreb: stilforvirring. Stilforvirring kan opstå, når et miks af forskellige stilarter ikke er afbalanceret og velorkestreret - og mere opleves som rod, forvirring eller direkte usmagelighed.
...
Funktion og æstetik går hånd i hånd. At få afstemt rum er en proces. Nogle gange kræver det justeringer undervejs for at få det til at lykkes. Rum kan designes, så de opfylder specifikke behov og ønsker - det er indretning med omtanke!
Book et 3-timers indretningsmøde
Er du nysgerrig efter at vide mere om indretning med omtanke og De 7 designprincipper? Læs de foregående blog-indlæg om emnet:
De 7 designprincipper - baggrunden for indretning med omtanke
03 Funktion og æstetik
Tak fordi du læste med!
Venlig hilsen
Lotte
Arkitekt cand.arch.
MANGOR STUDIO
#indretningmedomtanke #bæredygtigindretning #funktionogæstetik #æstetiskrod #funktionellerum #smukkerum #mangorstudio #trivselogrelation