"Det er mere stilfuldt end praktisk" og "Det ligner noget fra et boligmagasin" (henvisende til en iscenesættelse af et hjem, der er renset for personlighed og funktionalitet), er udtryk, jeg fra tid til anden støder på i mit arbejde. Det er dog sjældent, at jeg støder på et hjem, der er skabt med det formål at ligne noget fra en boligmagasin. Faktisk ser jeg oftere det modsatte, hvor folk simpelthen lever i deres hjem uden at investere tid i at indrette det. Tit er det praktiske og brugen af de møbler, der allerede var til rådighed, der er i fokus - hvilket er meget prisværdigt. Jeg er meget fortaler for at genbruge og få det bedste ud af det, man har.
Det ideelle hjem kombinerer funktionalitet og æstetik på en måde, der skaber et afbalanceret og inspirerende indemiljø. Det er et sted, hvor hverdagen kan udfolde sig effektivt, samtidig med at det er visuelt tiltalende og behageligt. Det kræver omhyggelig planlægning, kreativitet og opmærksomhed på detaljerne for at opnå den perfekte balance mellem funktionalitet og æstetik i indretning af et hjem.
Dette blogindlæg om funktionalitet og æstetik er nummer 3 ud af 7 og uddyber de 7 designprincipper, som udgør designfilosofien bag indretning med omtanke hos MANGOR STUDIO. De 7 designprincipper er blevet udviklet af undertegnede for at favne, sætte ord på og give et overblik over de mange aspekter af indretningsverdenen.
Funktionalitet
Funktionalitet er essentiel, da den handler om at opfylde hjemmets praktiske behov. Et hjem skal først og fremmest være et funktionelt sted, hvor daglige opgaver udføres effektivt og bekvemt. Dette omfatter aspekter som bl.a. opbevaring, møblering, lysindfald, flow og arbejdsområder. Funktionaliteten er designet til at lette dagligdagens rutiner og gøre livet lettere for beboerne.
Det funktionelle og det æstetiske kan gå hånd i hånd uden kompromisser. Arkitekten mestrer kunsten at forene funktion og æstetik. I 1930'erne satte funktionalismen for alvor en ny ramme for, hvad der var smukt. Den brød med datidens dekoreringsdogmer som pynt og ornamentikker. I funktionalismen vægtede man det ærlige og rene udtryk i design og materialer. Et eksempel på det er arkitekt Arne Jacobsens eget hjem (billeder nedenfor), hvor der i entreen er en hvid støbejernsradiator, som fungerer som "base" for entrémøblet med spejl. Dens formsprog komplementerer trappens slanke, hvide balustre. De indbyggede skabe, knagerækken, den elegante trappe med det naturlige lysindfald ovenfra og spejlets placering, som giver et kig indtil næste rum, udgør tilsammen et multifunktionelt fordelingsrum, husets omdrejningspunkt. Hele indretningen af det lille entrérum er afstemt i lyse nuancer og træ. Intet er overflødigt - og entreen opfylder sin funktion som entré.
Den dag i dag har vores byggeskik stadig tydelige referencer til funktionalismen, dog præget af nutidens standarder og kvalitet. En sammensmeltning af funktionalitet og æstetik er noget, vi i Danmark er blevet internationalt kendt for. Godt dansk design er udbredt i hele verden.
Køkkenet
Køkkenet er det rum i boligen, der i sin kompleksitet også har fået status som et rum, der skal se lækkert og indbydende ud. Det er et godt eksempel på, hvordan funktion og æstetik går hånd i hånd. Køkkenet fungerer som en arbejdsstation, der skal opfylde en række behov og funktioner. Det skal være rummeligt og kunne rumme alt fra service og madvarer til affaldsbeholdere og apparater som køleskab, fryser, opvaskemaskine, kogeplader og ovn. Der skal være tilslutninger til vand og udsugning for at fjerne damp og madlugt. God belysning er afgørende, og overfladerne inde i skabene, på fronterne og på bordpladen skal være nemme at rengøre og slidstærke. Arbejdshøjden spiller også en vigtig rolle. Så med andre ord er der mange praktiske og funktionelle hensyn, der smelter sammen i selve designet af et køkken.
Gennem historien har køkkenet udviklet sig fra at være et selvstændigt arbejdsrum i boligen til at forvandle sig til et opholdsrum, der byder velkommen til både familie og venner. Moderne betegnelser som "køkken-alrum" og "samtalekøkken" er blevet almindelige. Køkkenet er blevet et opholdsrum for sociale aktiviteter. Bagsiden af medaljen er støj fra maskiner og redskaber, madlugt og visuelt rod. Ikke alle er begejstrede for åbne køkken-alrum og foretrækker at adskille det fra fælles opholdsrum.
Køkkenet er blevet et statussymbol. Der er i dag en overflod af muligheder indenfor køkkendesigns. Du kan skabe det ønskede udtryk, uanset om du foretrækker retro, minimalisme, klassisk stil, landlig charme eller romantiske elementer som fyldningslåger. Et køkken er ikke bare et køkken, det kan skræddersyes til at ligne et integreret møbel. Der kræses for æstetikken og detaljerne for at gøre det helt unikt. Ikke desto mindre er de fleste køkkener stadig baseret på en grundlæggende standard. Forskellene ligger primært i valget af materialer og farver til køkkenskabenes fronter og bordplader samt designet af indmaden i skabene.
Rummenes kodning og anvendelse
Selvom begreberne funktionalitet og æstetik ofte er tæt forbundne i arbejdet med rum og design, er der en klar distinktion imellem dem. Vi mennesker læser intuitivt rum og dets koder. Er der en række skabe og en seng, så ved vi, at det er et soveværelse og at dette rum skal bruges til at sove i. Er der en sofa, en lænestol og måske et tv - ja, så befinder vi højst sandsynligt i en stue - og vi ved, at her er godt at slappe af og hygge sig. Alle rum er kodet til en bestemt formål og anvendelse i kraft af deres indretning og placering i boligen. Og næsten alle boliger er designet til det formål, at opfylde en række behov, som er prædefineret på forhånd.
Når et rum er velindrettet, fungerer det bedre for dig, og det bedste ved det hele er, at du frigør mere tid til andre aktiviteter end at bruge den på oprydning, lede efter ting og blive frustreret over det, der ikke fungerer.
Men det sker, at der opstår en mislyd, en ubalance i hjemmet, hvor der ikke er samklang mellem boligen, indretningen og de behov, som er. For nogle kan det mærkes i kroppen som en forkerthed eller en irritation. Det hænder, at jeg konsulterer kunder, som har gået med denne følelse i kroppen i årevis. Det fortæller blot, hvor meget at vi påvirkes af ydre miljøer - og her er hjemmet det vigtigste at få på plads. For det er trods alt her, vi skal finde ro og lade op.
Undersøg omhyggeligt dine egne omgivelser. Er der egentlig rart at være der, hvor du bor? Fungerer det, som det skal, i praksis? Er der områder, der bør genovervejes? Hvordan kan dine rum bedre understøtte dine daglige vaner og rutiner?
Det er godt at kaste nyt lys over sit hjem ind imellem. Tiden ændrer sig og det gør dine behov til din indretning også.
I en gennembearbejdet indretning bør samtlige funktioner og bevægelser være belyst og prioriteret, herunder selv de mindste hverdagssituationer som et sted til avisen, opbevaring af sko og overtøj eller en siddeplads i entreen. Selv små vaner som at lade køkkenbordet forvandle sig til en rodet flade eller tasker, som flyder på gulve og stole kan afhjælpes med små justeringer. Jo mere omhyggeligt et rum er gennemtænkt, desto bedre vil det kunne opfylde dine behov og mindske rodet. Det frigøre ikke kun energi at få løst, du slapper også bedre af i dit hjem. Når indretningen af dit hjem er afstemt og balanceret og hver ting har fået sin plads, så er det op til dig at vedligeholde det. Det bør ikke være svært - medmindre
Æstetik
I arkitektverdenen bruger man et begreb, som hedder visuelt støj. Visuelt støj er det, som forstyrrer øjet, det der forhindrer det essentielle, kernefunktionen i et rum i at træde frem. Når hylderne i stuen er usystematisk proppede til, hjørner og flader fyldt op af ting og sager, så vil langt de fleste have svært ved at aflæse rummet og finde ro. For mange ting og aktiviteter samlet på et sted slører rummets egentlige funktion og anvendelse og vi kan blive i tvivl om, hvad vi egentlig skal bruge rummet til.
Æstetik er typisk forbundet med det, der tiltaler vores personlige smag og opfattes som smukt, indbydende og behageligt. Det omfatter ofte en bestemt stil, atmosfære, stemning eller oplevelse, der behager vores sanser.
Det siger næsten sig selv, at visuelt støj og æstetik er hinandens modsætninger ... og dog ...
Æstetisk rod eller rod?
Ja, du læste rigtigt! Rod kan faktisk være æstetisk og inspirerende, især når det er knyttet til en igangværende aktivitet. Tænk på en kunstner i sit atelier, hvor lærred, pensler og farvesprøjt pryder omgivelserne, mens de skaber deres værk i et stort rum med nordlys strømmende ind gennem enorme vinduer. Eller forestil dig et travlt træværksted fyldt med materialer, værktøj og spåner på gulvet, hvor duften af træ fylder luften, idet du træder ind. Selv dit eget køkken kan have en vis grad af æstetisk rod, mens du tilbereder mad med friske, farverige grøntsager til glæde for dine nærmeste.
Men passivt rod, som gradvist akkumuleres uden en aktivitet knyttet til det, er mindre gunstigt. Det skaber visuel forstyrrelse, uanset hvor meget man forsøger at ignorere det eller undgå at se på det. Passivt rod kan være overvældende og dræner ens energi. Desuden avler rod ofte mere rod. Hvem har ikke oplevet at lægge noget fra sig uden at sætte det på sin rette plads? Hvis det gentages igen og igen, akkumuleres det uønskede rod. Helt galt er det gået, når man ser sig nødsaget til at tilmelde sig et tv-program som "vi drukner i rod" eller "ryd op i dit liv".
Stil - det personlig valg
Stil afspejler dine personlige præferencer og hvad du kan lide. Det indikerer, om du f.eks. foretrækker moderne designermøbler eller genbrugsmøbler, farverige vægge eller en mere neutral farvepalet, enkel og stram indretning eller en mere detaljerig stil.
Stilforvirring opstår, når forskellige stilarter i indretning og arkitektur ikke er harmonisk afstemt og koordineret. I stedet for at skabe en harmonisk blanding, kan det ende med at se rodet, forvirrende eller endda smagløst ud. I arkitektverdenen har vi også ord for at afhjælpe dette; vi skal forholde os til konteksten i vores arbejde, altså det eksisterende, så vi får skabt et nyt sammenhængende og helstøbt resultat.
Stemning og atmosfære
Stemningen og atmosfæren i et rum påvirker alle vores sanser. Denne stemning refererer til den følelse, der opstår, når du træder ind i et rum. Det kan være, at rummet udstråler imødekommenhed, hygge, harmoni, varme, åbenhed, lys, begejstring og festlighed. Omvendt kan det også virke mørkt, dystert, koldt, skræmmende, tom og upersonligt. Det er muligt, at du ikke straks bemærker rummets stemning ved første øjekast, men din krop registrerer det. Alle reagerer forskelligt på deres fysiske omgivelser, men ved at reflektere over dette, vil du muligvis begynde at opfatte rum med en fornyet bevidsthed. Et hjem er mere end bare vægge og møbler; det er vores personlige fristed, og det fortjener at blive plejet og indrettet med omhu.
I et tidligere blogindlæg om trivsel og relation, beskriver jeg lidt om stemning og funktion, de to værdier, man kan skrue op og ned for afhængigt af hvilket rum, man arbejder med.
Er du nysgerrig efter at vide mere om indretning med omtanke og De 7 designprincipper? Læs de foregående blog-indlæg om emnet:
03 Funktion og æstetik
Tak fordi du læste med!
Lotte Mangor
Møbel- og rum arkitekt cand. arch.
Mangor Studio | Aarhus
mobil 2681 3091
web mangorstudio.dk
Comments