top of page

Dage i haven

Opdateret: 30. jun.

Det er højsæson i haven - og det hele er vidunderligt grønt og frodigt. I år var det som om, at det hele sprang ud på samme tid. Varmen kom - og vupti! Den kæmpestore, hvide rhododendron i rhododendronbedet plejer at være først med blomst - men i maj skete en eksplosion og tæt på alle sorter blomstrede samtidig i nuancer af pink, lilla, hvid, rosa og bolchestribet. Hvilken fryd...


Dette er haveindlæg nr. 2 fra min have, hvor jeg deler haveglæder, grønne rum, no-go's, viden og erfaringer. Fik du ikke læst det første indlæg, kan du finde det her


Haven foranleder en evig tankestrøm af spørgsmål... Er planterne placeret rigtigt? Hvilke sorter og farver passer sammen? Skal jeg have flere eller færre vækster? Skal de forskellige sorter fordeles i alle bedene eller samles for at give ro? Jah, indrømmet. Ikke alt fungerer og jeg flytter stadig rundt på det, der kan flyttes på. Også i vækstsæsonen (selvom det er fy fy).


Haven er mere eller mindre intuitivt opstået - og med en ufærdig plan oppe i hovedet. Haven har været mit frirum, mit eksperimentarium, min legeplads - hvor bede opstod fordi spaden sagde "grav her" - og hvor planter fandt sig vej ind fordi de var smukke, specielle eller fordi, jeg fik dem foræret.


en træstamme i en have
Sydbøgen er et elegant træ med nistret stamme og bittesmå blade. Grenene er porøse og står bedst i læ.

Nu kniber pladsen så... for planter vokser jo som bekendt, breder sig - og bliver store (og det er også meningen). Måske jeg har været lidt for generøs med at invitere for mange af mine grønne venner indenfor? En plantekræsenhed har også meldt sig... Nu går overvejelserne på, om en del af den runde græsplæne skal forvandles til bede og stier for at få plads til det hele...


Seneste skud på stammen (som man jo siger) er Sydbøgen. Det blev plantet sidste efterår. Et elegant træ med en smuk, mørk stamme med lyse streger og bittesmå, nuttede blade og krummeluregrene. Den er meget anvendt i japanske haveanlæg. Og nu også i min have. En havekyndig vil nok sige, at jeg allerede har træer og buske nok på mine 250 m2. Selvom Sydbøgen bliver stor, har den en luftig krone, som lader lyset passere. Jeg er sikker på, at det kommer til at stå flot og spektakulært.

planter i grøn have
Krybende timian, slangeskæg og trædebregne er gode bunddækkeplanter.

Et af målene med haven har været at plante tæt og plante en masse bunddække, som skal holde på fugten i lerjorden på tørre, solrige sommerdage. En vandingsfri have. Sort slangeskæg, krybende læbeløs, hasselurt, skovjordbær, krybende timian, efeu og to varianter af trædebregner erstatter kedelig jord med et grønt/mørkt tæppe af beplantning. Og det begynder faktisk at blive et jævnt bundedække - det er ret fantastisk.


Det, der ikke virker, er min grønne græssti under den store blodblomme. Jeg elsker en flot, grøn græsplæne og har flittigt eftersået skyggegræs forår og efterår. I foråret står græsstien knivskarp, frodig og grøn - og så sker det... blodblommen springer ud og skyggegræsset dør og efterlader en kedelig plet jord. Forrige år lagde jeg græsarmering ned i plænen for at skåne slid på græsset netop på denne sti - men ak nej, det virkede ikke. Skyggegræs trives åbenbart ikke i skyggen - underligt nok - når det nu hedder noget med "skygge". Det pryder ikke med en gold jordplet flere måneder om året, så nu forsøger jeg mig med en grøn trædebregne som alternativ.


en blomstrende have
Rhododendron-fyrværkeri tidligere på sæsonen
grønne planter i en have
Bregner og hostaer trives formidabelt i skyggen - men det gør skyggegræsset ikke... åbenbart!

Haven er et lukket kredsløb - intet haveaffald forlader haven! Det er en del af havemanifestet, som jeg skrev i sidste indlæg. Grene og blade bliver kværnet og komposteret - og i det tidlige forår, før det hele begyndte at vokse, fik jeg for første gang mulchet. En masse lækkert næsten-komposteret organisk materiale blev lagde ud i bedene - ovenpå jorden. Helt hjemmelavet og helt gratis - hvilken lykke!


grønne blade
Bladbede er spiselige - dog har mængden været lige i overkanten.

Til gengæld har jeg (stadig) ikke været forsigtig nok med frøspredning. Bladbedefrø er åbenbart endt i komposten sidste år - og er spredt i alle bede, da jeg mulchede. Det er et absolut NO-GO, og fornaleder kun en masse lugearbejde. Jeg har luget hundredevis - og luger fortsat hundredevis af små bladbede-spirer. Bladbede er en fantastisk afgrøde med en fin bladstruktur, som kommer år efter år med sprøde og spiselige blade i foråret. Ligesom spinatsyre. Hvis de er uønsket, er det med at få dem luget væk, for deres pælerødder stikker langt ned i jorden.


Og apropos lugning - så har de sidste års intensiv lugning hjulpet på spredningen af burresnerre og almindelig fuglegræs. Vorterod er en relativ ny gæst i haven. Den er både hadet eller elsket kan jeg læse mig frem til. Jeg har valgt at elske den. Den visner bort efter nogle uger. Skvalderkål holder jeg til gengæld nede - eller spiser det.


grøn have i foråret med drivhus
Haven i april - den hvide Magnolia Stellata og blodblommetræet i baggrunden blomstre så smukt

Gødning er stadig på forsøgsstadiet. Hvad virker bedst? Jeg er ikke pjattet med NPK gødning og foretrækker det, der er organisk fremstillet. De sidste par år har jeg suppleret egen kompost med hønsegødning. Det lugter virkelig ikke særligt godt på en varm solskinsdag - og det er bedst at strø ud inden der kommer et ordentligt regnskyl eller to. Og så er der jo gul-vand til krukkerne. 1 del urin og 10 dele vand. Ja, du læste rigtigt. Du producerer dagligt din egen gødning og planterne elsker det. I år har tomaterne også fået en "madpakke" bestående af æg, kaffegrums og bananskrald. Det lader de til at være glade for.


Hvert år henter jeg en trailer fuld af plantejord ude på genbrugspladsen. En god og billig måde at få jord på. Halv jord og halv tang i kartoffelspandende er også en succes. Igen i år gav det de lækreste nye kartofler. Også jordbærene lader til at give en god høst i år. Sneglene er ligeså begejstrede for de søde jordbær som jeg - så det er først til mølle.


Jeg nyder min grønne oase og bruger dagligt tid på at iagttage årets gang og det liv, der udspiller sig lige foran næsen på mig. Haven overrasker hvert år og jeg vil ikke gå glip af noget.Tak fordi du læste med!Venlig hilsen


Lotte Mangor


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091


4 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


bottom of page