top of page

Et nyt moderne klassisk køkken til patriciervilla

Opdateret: 25. okt. 2023

Hvad gør man, når ens drømmekøkken overstiger budgettet? For Mette og Lars var der ingen tvivl. De valgte kvaliteten og henvendte sig til et prominent køkkenfirma, der leverede køkkener i gedigne materialer og godt håndværk, og fik tegnet et køkken, som matchede til deres ønsker og pengepung. Det blev tilfældigvis mig, som fik denne opgave.


lyst klassisk køkken med udskæringer og hylder

Inden køkkenleveringen skulle der ske en lille ombygning. Væggen mellem to rum skulle brækkes ned, så det kunne blive til det store og funktionelle køkken/alrum, som Mette og Lars drømte om, - familiens samlingssted. Det betød også at eksisterende gulve og loft skulle skiftes.


Huset var en ældre, klassisk patriciervilla med mange unikke detaljer, - og et krav til køkkenet var, at det skulle harmonere med den oprindelig arkitektur. Det hundredeårige gamle hus havde med årene naturligt nok gennemgået nogle forandringer - f.eks opsætning af listeloft og udskiftning af køkken. Ændringer, som ærgerligt nok kolliderede med det oprindeligt forfinede udtryk og detaljering fra den tid. Det skulle der ændres på!Et særligt rum var det gamle og stadigt benyttede viktualierum, som lå et par trin under gulvniveau i forbindelse med husets nuværende køkken. En spændende detalje, som naturligvis skulle tænkes ind i det nye køkken. Mette og Lars ønskede ingen overskabe og de var klar på at gå på kompromis med nogle detaljer og køkkenluksus, for at få det udtryk og den kvalitet, som passede til huset.


Mette og Lars' respekt for den originalitet, som den ældre villa repræsenterer, og påpasseligheden med radikale forandringer, vil lønne sig på sigt. Den samlede oplevelse mellem ude og inde bliver harmonisk og afbalanceret og ved et salg, er det kun med til at øge værdien af huset.


Før-foto inden ombygning - klik på pilen for næste billedeFør og efter


Forvandlingen er til at få øje på. Fra to mindre halvmørke rum (et køkken og en spisestue) til et stort, lyst køkken/alrum i moderne klassisk stil.


Valg af design blev en falset fyldningslåge i knækket hvid og en massiv bordplade i eg. Enkle materialer og farver, som allerede er repræsenteret i huset på anden vis. Som en fin detalje blev der opsat vægpaneler i vandrette linjer som bagbeklædning i stedet for fliser. Det giver et autentisk udtryk og understøtter længderetningen af køkkenet. Noget af det, som Mette og Lars prioriterede og ikke ville gå på kompromis med, var emhættens design; den skulle være indbygget og falde i med rummet. Fremfor overskabe valgte de lette hylder med skjulte beslag og indbygningsspots.


Åbningen til viktualierummet blev integreret med de indbyggede højskabe. Udadtil ligner det en skabsvæg, men inde bag det ene sæt låger gemmer viktualierummet sig. En gennemtænkt detalje, som både er praktisk og æstetisk samt giver sammenhæng og helhed.


Efter-foto af køkken - klik på pilen for næste billedeKøkkenet oser af snedkerkvalitet, så hvor er der sparet?


Køkkenmodulerne er sparsomt indrettet - dvs at skabene primært har fået faste hylder fremfor f.eks skuffer. Mette og Lars har valgt at kombinere modulerne således at udtræksskuffer er prioriteret der, hvor det er højst nødvendigt. En anden besparelse er at undlade overskabe og i stedet opsætte hylder. Vægpanelerne er ikke billige, men i sammenligning med indkøb- og opsætning af fliser, så er det. Vand-installationen er placeret i hjørnet som i det gamle køkken, så også her har de begrænset håndværkerudgifterne.


Jo flere detaljer et køkkenmodul har, jo dyrere er det. Valg af praktiske skuffemoduler fremfor en simpel hyldeløsning er som udgangspunkt den dyreste model. Bordplader fås i alle prislejer og en massiv træbordplade ligger nødvendigvis ikke i den dyre ende. Det afhænger af træsorten, kvaliteten af træet, om det er sammensat af korte stave eller hele planker. Mette og Lars har prioriteret det overordnede køkkendesign højere end indretningen af modulerne. Ikke desto mindre har de fået et køkken, som er funktionelt og en fryd for øjet. Kvaliteten af det gør, at det holder i mange år - og på forunderlig vis virker det som et køkken, der altid har været der - det er indretning med omtanke ...De 3 vigtigste hovedgreb for denne indretning


  1. Køkkenets design er afbalanceret med huset arkitektur og tidsepoke

  2. Der er investeret i udvalgte detaljer, som samlet set løfter det samlede indtryk

  3. Vægpaneler frem for fliser, og hylder frem for overskabeTak fordi du læste med!


// Lotte


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091800 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page