Et børne- og unge rum til Hospice Søholm
- Lotte Mangor
- 31. mar.
- 4 min læsning
Hospice Søholm placerer sig smukt ved Brabrand Sø i Viby J. ved Aarhus. Hospicet arbejder kontinuerligt med at skabe harmoniske og indbydende faciliteter, som imødekommer patienter og pårørende.
Et hospiceophold kan vare fra få dage til flere uger. Som pårørende er der hjælp og støtte at hente i en svær tid. Også til børn og unge, hvor en forælder eller en anden nærtstående relation er døende. Hospice Søholm har dertil indrettet område til børn, unge og familier. Da dette skulle flytte til et andet lokale, åbnede der sig en mulighed for at designe og skabe et nyt, indbydende aktivitetsrum, som opfylder behovet for samtale og samvær - og som i sin anvendelse både er enkel, alsidig og specifik.

Grundig forberedelse og en lang ønskeliste

Formålet med det nye aktivitetsrum er at skabe en fleksibel og inspirerende ramme for samvær og adspredelse. Når en nær står over for alvorlig sygdom, er det vigtigt at kunne tilbyde et sted, hvor familier kan finde ro, men også plads til leg, kreativ udfoldelse, samtale og refleksion.
Hospicets engagerede medarbejdere har spillet en central rolle i designprocessen. Gennem samtaler har de bidraget med erfaringer, ideer og indsigt i, hvilke funktioner og stemninger rummet skal understøtte. Før har rummet været et vådrum og brugt til wellness for patienter. Nu skal de godt og vel 22 kvadratmeter forvandles til et aktivitetsrum for børn, unge og familier. En lang ønskeliste og fortællinger fra det daglige arbejde har formet designet af denne indretning og de specialfremstillede løsninger.
Design med fokus på fleksibilitet og lyddæmpning

For at sikre, at rummet kan imødekomme forskellige behov, er fleksibilitet i aktiviteter en nøgleprioritet. I designet af interiøret og for at skabe en behagelig atmosfære er der arbejdet med akustik og lyddæmpning, så rummet kan bruges til både stille stunder og til livlige aktiviteter uden forstyrrelser.
En stor, integreret helvægsreol fungerer som både lydabsorbent og en funktionel opbevaringsløsning for legesager, bøger og spil. Små, indbyggede trollyer, som indeholder kreative materialer, er mobile og kan tages med til andre opholdsrum.
En bænk med store skuffer, er beklædt med et lydabsorberende materiale, så lyden af plastiklegetøj nedtones. Der er skabt en ugeneret hyggekrog, hvor børn og unge kan trække sig tilbage, samt et åbent område til mere aktive lege. Tre dekorative tavler fungerer både som opslagstavler og som lyd absorbenter. Sofaen inviterer både til hygge og samtale - og kan slås ud til en ekstra soveplads i særlige situationer. Den hængende stol er både et legende indslag og kan opfylde behovet for at trække sig lidt tilbage. Bløde, varme materialer, dæmpet belysning og naturlige farvetoner understøtter en afslappende stemning, hvor familier kan finde ro og nærvær.

Et ualmindeligt almindeligt aktivitetsrum for alle aldre
Umiddelbart er det ikke til at se, men kigger man ordentligt efter, vil man opdage, at dette ikke er et helt almindeligt aktivitetsrum. Bogtitler, emnekasser, bamser med vinger og små håndskrevne beskeder på grene vidner om et rum, hvor der også er plads til at sætte ord på det, der er svært.

Designet af rummet tager højde for, at både små børn, teenagere og voksne skal kunne føle sig velkomne. Genkendelige ting fra hverdagen er at finde på hylder og i skuffer. På relativ få kvadratmeter er samlet emner og materialer til forskellige aktiviteter og samvær. Møblerne er alsidige i brug og rummet kan anvendes til alt fra stille læsning til kreative initiativer, leg og samtale.
Fra aktivitetsrummet er der direkte udgang til en lille, grøn atriumgård. Kunst har sin plads på hele hospicet - også i uderummene. Det grønne uderum og kunsten har også været inspirator for indretningen og der er overvejende anvendt naturmaterialer og en afdæmpet farvepalette.
Det nye aktivitetsrum på Hospice Søholm er en vigtig del af stedets tilbud til pårørende. Her skabes der mulighed for at være sammen på en anden måde - med plads til både smil, fordybelse og nærvær i en tid, hvor det betyder allermest.
Aktivitetsrummet er også et eksempel på, hvordan et mindre rum kan forvandles til et funktionelt og hyggeligt opholdsrum. Selv i små rum er der plads til høje ambitioner og store armbevægelser. Det er børne- og unge rum på Hospice Søholm et godt eksempel på.
Atriumgården, som ligger i forbindelse med børne- unge rummet | Før-billede af det gamle børne- unge rum | Før-billeder af det nye børne- unge rum, som tidligere er blevet brugt til wellness
Finder du dette indlæg interessant?
Måske du også kunne have interesse i at læse mere om biofilic design, som har været afsættet for denne indretning. Biophilic design anvender elementer fra naturen direkte eller indirekte i indretningen for at højne kvaliteten af indemiljøer. Konceptet kan anvendes hjemme, på arbejdspladsen, på klinikker - og som her - på Hospice Søholm. Læs mere om Biophilic design her
Er du interesseret i at se flere blogindlæg? Se cases og designfilosofien bag MANGOR STUDIO her
Tak fordi du læste med!

De bedste hilsner
Lotte Mangor
Mangor Studio | Aarhus
mobil 2681 3091
web mangorstudio.dk
#mangorstudio #indretningmedomtanke #hospicesøholm #etbørneogungerumtilhospicesøholm #børnogunge #omsorg #pusterum #sammenhold #samvær #rumirum #farveriindretningen #biophilicdesign #inviternaturenindenfor