top of page

Indretning af sommerhus til hele familien

Opdateret: 17. nov. 2023

Hvem drømmer ikke om et samlingssted for hele familien? Et sted, hvor der er plads og rum til aktivitet og fællesskab - og plads til at være hver for sig! Kenneth og hans familie gjorde. De bor spredt i landet - og drømmen var at forvandle familiens gamle og alt for lille sommerhus til et sted med plads til alle, både nu og i fremtiden.


Plankebord med stole i et sommerhus
Det store plankebord i alrummet rummer ubesværet plads til 12 personer.

Grunden ligger tæt ved vandet, i et område med andre sommerhuse. Der hviler en ro og en storhed over stedet, selvom man kan se til naboen. Grundene er store og mellem krat og træer er åbninger, hvor skellene flyder sammen. Man fornemmer naturens vildskab lige ude foran døren. Når solen er gået ned i vest og tusmørket faldet på, kigger kronhjortene forbi. På nattehimlen tændes millioner og atter millioner små lys, - stjerner, som kun kan ses i mørket, fordi der er stramme regler for udebelysning i lokalplanen. Og heldigt for det - for det er ikke alle forundt at opleve en stjernehimmel som dette i sit nærområde.



Indretning tidligt i processen

Hidtil har Kenneth og hans familie suppleret det gamle sommerhus med at leje andre sommerhuse i området, når de skulle samles. Det nye sommerhus er rummeligt - med 5 værelser, 2 badeværelser, et stort køkken-alrum og en stor stue. Derudover er der etableret forskellige terrasserum rundt om huset. Grunden er nyligt anlagt med supplerende vegetation, som er en gentagelse af den bevoksning, som er i området. Med tiden vil planter og træer vokse op og ligne noget, som altid har været der. Der er med andre ord masser af plads - og højt til loftet i mere end en forstand ...


Sommerhuset er tegnet af en lokal arkitekt og forløbet omkring indretningen begyndte allerede i skitseringsfasen. Der er en masse fordele i at samtænke husets arkitektur og indretning tidligt i processen. Det er nemmere (og billigere) at justere en dør eller et vinduet på papiret, end det er at ændre og få tilpasset inventaret, når væggene er rejst. Når den ønskede sofa, det ønskede køkken, det ønskede spisebord og de ønskede lamper osv. er placeret (på papiret) kommer man eventuelle tilpasninger i forkøbet. En anden fordel ved at påbegynde indretningsfasen tidligt er, at der sker en synergieffekt mellem hus og indretning. Resultatet bliver mere helstøbt og gennemtænkt.



Ingen hvide flader

Sommerhuset er bygget i gode, gedigne materialer. Det har gennem hele processen været et kriterium, at det skulle være praktisk og robust for at kunne modstå vind og vejr samt den slitage, der naturligt vil komme ved mange menneskers brug. Men først og fremmest skulle sommerhuset være hyggeligt! Hyggeligt som et træhus med sprossede vinduer og pejs. Hyggeligt som et samlingssted, med plads til mange rundt om spisebordet, i sofaerne i stuen og på værelserne, med sovepladser til alle. Hyggeligt som den indretning, der skulle invitere ind og danne ramme om familiens liv.


Køkken med stige og skabe
Stigen er designet til at kunne nå de øverste skabe i køkkenet. Lågernes fronter er i linoleum.

Udvendigt er husets facader og terrasser beklædt med træ og taget er belagt med sedummåtter med en lav, rødlig vækst.


Indvendigt er hvide flader og gipsvægge bevidst undladt af praktiske årsager. Skidt og snavs vil hurtigt kunne ses. Desuden"lugter" hvide vægge lidt af parcelhus. Dette skulle være et træsommerhus fra inderst til yderst.


At træde indenfor er da også lidt som at træde ind i en trækasse. Vægge og lofter er beklædt med et kraftigt fyrtræspanel, som er behandlet med en indfarvet hårdvoksolie. En behandling, som fremhæver træets struktur og gør fladerne slidstærke og smudsafvisende. Alle gulve, på nær i entré og i badeværelserne, har fået selvsamme overfladebehandling. De ens flader får rummene til at fremstå visuelt rolige og lader inventaret og de kulørte møbler træde frem.


Køkken-alrum og stue er opdelt af en indbygget pejs med et glasparti på begge sider af pejsen. Der er et kig gennem huset fra ende til anden samt udgange til samtlige terrasser rundt om huset - også fra værelserne.


God opbevaringsplads har også været et ønske for indretningen. Der er indbyggede skabe i alle rum - og der, hvor det har givet mening at udnytte rumhøjden til ekstra opbevaring, er der tilføjet ekstra skabe. Køkkenet har derfor fået en flytbar stige, så de øverste skabe kan nås.

Lågernes fronter er beklædt med linoleum, et naturmateriale, som er praktisk og fungerer som absorbent for lyden. Selvom trævægge, gulve og lofter har en akustik virkning i sig selv, har det været vigtigt at integrere absorbenter på lodrette og vandrette flader såvel som at vælge polstrede møbler, store tæpper og bølgende gardiner for at opnå en behagelig rumklang.


Bænk og tæppe
Bænk i papirflet, tæppe i jute, keramisk flise på gulv og træpanel på væg.

Fra naturens side er givet en mangfoldig variation af materialer, strukturer og taktilitet, som stimulerer sanserne. En variation som er forsøgt gentaget i indretningen, dog i en bearbejdet form. Naturen er en fantastisk og uudtømmelig inspirationskilde og farvesætningen inde er da også med inspiration fra udeområdet. Ligesom træ er gennemgående, så er uld, papirflet og jute at finde i flere møbler og tæpper, vel at mærke naturmaterialer med stor holdbarhed og styrke. Kontraster mødes og dynamik opstår! Både i materialernes uensartethed og i samspillet med hinanden.


I valg af møbler og inventar har komfort og praktik været ligeså vigtige som pris, design og kvalitet. Alt skal kunne tåle at blive brugt. Dagslyset kan trods store tagudhæng, trænge uhindret ind gennem de store ovenlysvinduer. Langs med væggene og i hjørner, hvor dagslyset ikke når ind, er indbyggede spots. Her har basisbelysningen pludselig flere funktioner. Fremfor at placere spots centralt i ganglinjer og midt på lofter, som man ofte gør, er disse spots placeret med henblik på at øge rumfornemmelsen og belyse arealer og flader, som har en ledende eller en praktisk funktion - som f.eks ganglinjer eller skabsvægge.


Stue med sofa og lænestol
Stuen med kig til køkken-alrummet. Rummet er opdelt af en pejs, som kan ses fra begge sider.
"I dag ser vi ind i et smukt sommerhus som 100% som opfylder alle de håb og drømme, vi havde til et fremtidigt hjem... Som en ikke ubetydelig sidegevinst har samarbejdet med Lotte sparet os en del tid på indretningsprocessen og ikke mindst beslutninger" // Kenneth

At arbejde med naturen som referenceramme i indretningen har sat sit aftryk i huset. Roen og storheden er flyttet med indenfor. Familiens sommerhus bliver hyppigt brugt - i ferier, i forlængede weekender - og ja, til bare en enkelt overnatning i ny og næ.


Mennesket ER natur og har brug for naturen på et dybt og grundlæggende plan. Heldigvis begynder vi at forstå konsekvensen af den måde, vi bygger på, nemlig at vi bygger mure og barrierer mellem os og det, som er vores livsnerve, det, vi kommer af. Ved bevidst at koble naturen som referenceramme i arkitekturen og indtænke dens elementer i indretningen, enten i direkte eller i indirekte form, træffer vi nogle bæredygtige valg, som øger vores trivsel og velbefindende i de indemiljøer, som danner rammer om vores liv. Det behøver ikke kun at være i sommerhuse, som dette - også hjemme i parcelhuset, i lejligheden eller i kolonihavehuset kan naturen med fordel inviteres indenfor. Hvad er mere vigtigt end at føle sig hjemme og tilpas der, hvor man bor og opholder sig allermest?



Tak fordi du læste med ...



indretningsarkitekt i aarhus

De bedste hilsner


Lotte Mangor

møbel- og rum arkitekt


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091















294 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page