Case: Fra ubrugt stue til familiens samlingspunkt

Opdateret: maj 18

Jette og Ole tog kontakt til mig. De trængte til nye øjne på indretningen af deres stue. Børnene var flyttet hjemmefra, børnebørn var kommet til, og nu stod de i en fase, hvor stuen trængte til fornyelse og forandring.

Der var ingen tvivl om, at Jette og Ole havde sans for kvalitet. Stuen var en tidslomme at træde ind i og alt var velholdt og passet på. Smukke antikke møbler, ægte tæpper og guldindrammede malerier, som de havde samlet gennem et helt liv. 3 mørke-brune lædersofaer, pynteting af messing og porcelæn - samt trægulv- og loft, som alt i alt vidnede om en tid, hvor brunt i brunt var moderne.


Nok repræsenterede indretningen og rummet en tidsepoke, men værre var, at de ikke brugte stuen! Ja, faktisk oplevede de, at de foretrak at opholde sig i andre rum end stuen, som ellers burde være familiens samlingssted. Det var mange kvadratmeter at lade stå ubrugt hen. NU skulle der ske noget! Jette og Ole var mere end klar til forandring - og modige, som de var, fulgte de alle arkitektens råd, - også selvom de ind imellem havde vanskeligt ved at se ideerne for sig.


Før-foto af stuen - klik på pilen for næste billede



Kæphestene


Det var vigtigt for Jette og Ole at kunne genkende sig selv i den nye stue. Antikviteterne, de ægte tæpper og malerierne skulle fortsat være en del af indretningen. Et speciallavet sofabord med glasplade skulle også indgå. At investere i nyt var ikke noget Jette og Ole gjorde særlig tit, derfor lå der også et krav om kvalitet til de nye møbler, - især ønskede de sofaerne udskiftet.

Kvalitetsløsninger har som udgangspunkt lang levetid, - og set i det perspektiv er det ofte en bedre og mere bæredygtig investering, ja - måske endda også en billigere investering på den lange bane, end at udskifte møblerne hvert 10. år eller oftere. Billige møbler følger tit en trend i tiden og slitage vil hurtigere ses, dyrere kvalitetsmøbler er tidløse i deres design og kan holde et helt liv ved almindelig brug.


Stuen var et aflangt rum, som lå i forlængelse af spisestuen. Dets særlige kendetegn var et 6 meter langt vinduesparti og en muret pejs, som de aldrig brugte, og som repræsenterede et tidstypisk element fra den tid, hvor huset var blevet bygget (70'erne).

Det er guf for en arkitekt, når rummet allerede fortæller en historie og har en identitet - og et af målene blev, at få disse elementer i spil som en tydelig del af indretningen.



"Vi kontaktede Lotte efter anbefaling. Vi er ikke blevet skuffet, tværtimod. Ved vores første møde fortalte vi hende, hvad vi ville beholde, måske beholde og kassere. Lotte gennemgik stille og roligt vores hjem, fotograferede og lyttede til vores ønsker. Hun kom efterfølgende med et forslag, som vi aldrig selv kunne finde på. Vi havde svært ved at forestille os vores stue, som Lotte foreslog den skulle være, men besluttede os for at følge hendes ideer 100%. Efter endt renovering er der absolut intet vi vil lave om på. Aldrig har vi været så glade for vores stue som nu. Den har aldrig været brugt særlig meget, men nu er den samlingspunktet for alle - både familie og venner"

Jette og Ole Norby, Højbjerg





Efter-foto af stuen - klik på pilen for næste billede



Lyset inviteres ind


Lyset inviteres ind i stuen i mere end en forstand; vægge og loft er malet hvide, så dagslyset frit kan reflektere i fladerne. De smukke antikvariske møbler er placeret, så de får luft omkring sig. Nu kæmper de ikke længere med hinanden, men supplerer hinanden.


Den dybe antikblå farve på endevæggen giver en kølig kontrast til de guldindrammede malerier og antikke møbler. Desuden samler farven rummet og giver dybde og ro. Som prikken over i'et fremhæver den pejsen, som nu har fået en brændeovnsindsats, og nu bliver flittigt brugt.


Det langstrakte vinduesparti markeres ved en speciallavet radiatorskjuler.


De mørkebrune sofaer og lænestole, som slugte meget lys, er blevet udskiftet med en fritstående hjørnesofa, Spring, fra Erik Jørgensen, betrukket i lys beige/mørkeblå nistret stof fra Kvadrat. Lænestolen, Ox Chair, af Wegner i sort læder med en lille lækker finesse, en beige læderkant, udgør sammen med væglampen fra Bestlight, og bordet, Little Friend, et læsehjørne. Lænestolen kan trækkes frem til sofamiljøet, når der er gæster på besøg.


De guldrammede malerier blev samlet i små serier på væggen, og der er blevet leget med belysningen i forskellige højder. Samlet set blev indretningen en god kombination af nyt og antikt, klassisk og moderne - sat sammen på en anderledes måde.



De 5 vigtigste hovedgreb for denne indretning


  1. Inviter dagslyset ind og lad det reflektere på lyse flader

  2. Proportioner møblerne til rummet og til fladerne. Særligt bastante, mørke og voluminøse møbler (som f.eks. antikke møbler og en stor hjørnesofa) skal have vægplads og luft omkring sig

  3. I aflange rum er det en god idé at male endevæggen i en mørkere farve. Det samler rummet og indretningen

  4. Gruppér møbler og malerier i mindre miljøer frem for at sprede det ud over en stor flade. Arbejd med rummet og fremhæv dets særlige detaljer

  5. Placer belysning i mørke hjørner, i forhold til funktioner (f.eks. læselampe) - og i flere højder (f.eks. gulvlampe, bordlampe og loftslys). En varieret belysning giver ofte det bedste - og mest stemningsfulde lys



Tak fordi du læste med! // Lotte MANGOR STUDIO


#klassiskmoderne #mixnytoggammelt #arvestykker #antikkemøbler #indretningafstue #indretningaf70ervilla #indretningmedomtanke #bæredygtigindretning #mangorstudio


0 visninger

MANGOR STUDIO 

indretning med omtanke

 

Lotte Lior Mangor

arkitekt cand. arch.

Risvang Allé 25

8200 Aarhus N.

Mail: kontakt@lottemangor.dk

Mobil: 2681 3091

  • Sort Facebook ikon
  • Sort LinkedIn ikon
  • Sort Pinterest Icon
  • Sort Instagram Icon

© MANGOR STUDIO - indretning med omtanke