top of page

Forvandlingen fra sommerhus til helårsbolig

Opdateret: 8. nov. 2023

Først på året flytter Liv ind i sit lille drømmehus. Godt og vel et år er gået med ombygning, byggerod og mange beslutninger. Nu skal jeg se forvandlingen og indretningen af huset - og DET har jeg glædet mig meget til. For vejen hertil har budt på bump og uforudsete forhindringer, som har forsinket byggeprocessen. Jeg besøger Liv en sommerdag, hvor alt nu ånder fred og idyl.


Se før og efter foto i indlægget.


Et sort træhus med træterrasse
Uderummet er også blevet bearbejdet. En dejlig stor terrasse med plads til afslapning og hyggelige stunder

Sommerhuset er oprindeligt fra 2007. Det ligger skønt i en forstad til Aarhus - med kort afstand til vandet. Området er blevet udlagt som byzone, og planen er, at huset skal renoveres og efterisoleres fra gulv til tag, så det kan blive godkendt til helårsbeboelse og danne ramme om Livs nye hjem.


hvidt køkken-alrum med hems
Køkken-alrum med kig til hemsen
En indretningsplan bliver lavet

Et tidligt forår året forinden møder jeg Liv for første gang. Hun har netop overtaget huset, som hun er faldet pladask for. Allerede inden vi mødes har hun gjort sig mange overvejelser om, hvad der skal ske med huset og hun er i tvivl om, hvorvidt at alle ønsker kan indfries og hvordan det skal løses. Nu skal mulighederne frem i lyset og der skal lægges en overordnet plan for indretningen, fladerne (gulv, vægge og loft) og rumfordelingen:

Hvor skal de forskellige funktioner være? Hvilken vej skal køkkenet vende i forhold til rummets indretning og hvordan får man mest mulig køkkenplads? Hvordan kan man udnytte loftshøjden til en brugbar hems og hvor skal hemsetrappen i så fald være? Hvor placerer brændeovnen sig bedst muligt? Hvordan kan man udnytte badeværelsets kvadratmeter optimalt og samtidig få plads til opbevaring og vaskesøjle. Hvordan kan man få mere dagslys ind? Hvordan skal nye vinduer og døre se ud og i hvilken farve skal de være? Hvilke materialer og hvilke farver skal der være på de indvendige flader? Hvordan kan man integrere god, funktionel opbevaringsplads i et lille hus? Hvilke eksisterende møbler flytter med ind og hvad er nyt?


Efter et sparringsforløb på 3 timer når vi frem til en plan og en skitse, som Liv kan tage med til håndværkerne.


"Jeg fik lige præcis den hjælp, jeg havde brug for - nemlig en eksperts assistance til at tøjle mine idéer, sortere i dem, og videreudvikle dem, der var værd at gå videre med. Jeg fik også helt ny inspiration, da Lotte kunne se muligheder, jeg ikke selv havde set" // Liv

Huset bliver mildest talt skraldet indvendig og udvendig for beklædning, vinduer, døre og inventar. Det eksisterende syner af ringe kvalitet og bære præg at lappeløsninger og manglende finish.

En kvinde ved havet
Fra første gang, Liv trådte ind i huset, fornemmede hun stilhed og ferie - og masser af lys

Der er mange materialer i spil og i et lille hus som dette kan det virke forstyrrende og rodet.


Det originale sommerhus er i grundplan 47 kvadratmeter. Et symmetrisk opbygget hus med sadeltag, træbeklædning og hvide plastikvinduer. To små lavloftede sidebygninger sidder som vinger på hver side af huset og er oprindeligt en garage og et skur, som med tiden er blevet inddraget til boligen som værelser. Under ombygningen bliver taget i siderne hævet således, at de to sidebygninger kan blive gode, funktionelle rum og indgå i det samlede boligareal.



Før-fotos - klik på pilen for at se flere billeder


Der skal tages mange beslutninger under sådan et projekt og derfor er det godt at dele det op i etaper. Som ombygningen skrider frem mødes Liv og jeg et par gange for at afklare fliser, farver og indretning af køkken, bad og indvendige flader.



Højtidelig stemning og følelsen af mere plads

Det kan være en slidsom affære at stå uden et hjem under en byggeproces. Desto større er glæden den dag man flytter ind i sit nye hus. Sådan er det også for Liv, som til dagligt arbejder som læge, og nyder sin lille oase, når hun har fri.


Skønt huset ikke er særligt stort gør loftshøjden, at det føles større end hvad den egentlig er. Køkken-alrummet har en helt særlig, højtidelig stemning. Høje glaspartier og store ovenlysvinduer sørger for masser af dagslys indenfor. Køkkenet er vendt 90 grader, så det orienterer sig ud mod opholdsrummet og haven.


Efter-fotos - klik på pilen for at se flere billeder


Stuen er en niche til køkken-alrummet. Der er akkurat plads til en sofa, et lille bord og en brændeovn. Mere er ikke nødvendigt. Det føles ikke trangt - bare hyggeligt og intimt.

Badeværelset er funktionelt indrettet med det, der skal være - inklusiv opbevaring og vaske/tørretumbler. Entreen er ligeledes indrettet med gode, store opbevaringsskabe.


Over bad og entré er bygget en stor hems, som udgør ca 10 kvadratmeter "flyderrum", som Liv kalder det. Og det er skam planen, at det skal være flyderrum med madrasser på gulvet, gode rygpuder og et tv. Og når der er overnattende gæster, er der også plads til det. Massive rundstokke i eg udgør et transparent gelænder og herfra hemsen har man et godt kig til køkken-alrummet og haven.


hems med kig til stue og brændeovn
"Udfordringen var at finde plads til det liv, jeg ønsker mig på ganske få kvadratmeter. Jeg synes, vi kom i mål" // Liv

Soveværelset og påklædningsværelset/kontor er knap færdigindrettet. Der ligger planer for, hvordan rummene kan udnyttes bedre til opbevaring ved at udnytte loftshøjden. For eksempel skal der indbygges gode, dybe skabe under sengen, således at sengen bliver hævet og bliver en slags minihems i sig selv.


Liv er glad for lyse farver og naturmaterialer. Massiv eg går igen i hemsetrappe, gelænder, hoveddør og bordplade. Gulvene er i fyrretræ som det oprindelige gulv. Lofter og vægge er malet i samme nuance af beige, som på fineste vis fremhæver det hvide køkken og skabene. Som kontrastfarve skiller den grøn-blå flise på badeværelsesgulvet sig ud. Set i sammenhæng med det øvrige inventar harmonerer det rigtig fint med billeder og møbler, som Liv har i forvejen.


Uderummet har Liv også bearbejdet. En udvidelse af terrassen med lækrog og grillplads, ny hæk, udebruser, anneks og shelterplads. Der er gjort klar til lange lune sommeraftener i haven.


Efter ombygningen er huset blevet registreret til at være 83 kvadratmeter + hemsens areal. En øgning af boligkvadratmeter, som ikke koster en udvidelse af grundarealet, blot en optimering af eksisterende forhold.


Overordnet har Liv holdt sig til planen og skitsen, som vi udarbejdede til at begynde med. Samtidig har der været plads til selv at træffe egne beslutninger og indrette rummene, som hun godt kunne tænke sig.


Mit hjem er mit lille hverdagsparadis, hvor jeg har natur, lys, ro og hygge i én skøn forening. Det giver mig stor tilfredshed og glæde ... ja nærmest lykke. Det har været vigtigt for mig at skabe et hjem, som giver mig følelsen af ferie og frihed midt i en travl hverdag. // Liv

træhus og alrum

Hvilke designgreb er brugt?

I store træk er der foretaget enkle - men effektfulde designgreb, såsom gelænderet på hemsen, som udover funktion også bliver en arkitektonisk udsmykning. Huset er blevet "renset" for overflødige detaljer og forskellige materialer, som "forstyrrede" helhedsindtrykket. Afslutningslister i hjørner og kanter er i princippet overflødige, hvis arbejdet er gjort korrekt og præcist. Gode, gedigne materialer er anvendt og farvevalget afstemt. Sommerhuset ligner til forveksling fortsat et sommerhus med sin træbeklædning og i sin størrelse - heldigvis da. Trods sin nye status som helårsbeboelse ligger huset fortsat i et område, hvor der er stemning af sol, strand og ferie ... nu hele året.


De 3 vigtigste designgreb i Livs hus er:

  • Kvadrat- og kubikmeterne er udnyttet optimalt. Funktionelt indrettet med bad, køkken, hems og entré samlet i een kerne

  • Opbevaring er tænkt ind allerede i designprocessen og er integreret i indretningen og bliver (næsten) usynlig

  • Ensartede flader og få materialer giver ro og harmoni i et lille hus som Livs



Tak fordi du læste med



indretningsarkitekt i aarhus

Venlig hilsen


Lotte Mangor


Mangor Studio | Aarhus

mobil 2681 3091





291 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page