At downsize fra 170 til 47 kvadratmeter

Annia havde længe drømt om at udskifte sit 170 kvadratmeter store parcelhus ud med et lille træhus - tæt på vand og natur. Drømmen gik i opfyldelse, da hun faldt pladask for en skovagtig grund med et gammelt sommerhus fra 60'erne - beliggende 5 minutter fra vandet. De idylliske omgivelser til trods trængte husets 47 kvadratmeter til kærlighed, nytænkning og en ombygning, som blandt andet indbefattede ekstra isolering og nyt tag.


Dette er forvandlingen fra træt sommerhus til funktionel helårsbolig med sommerhusstemning. Det er en fortælling om at downsize til færre kvadratmeter og om at trylle følelsen af ekstra plads frem i en lille bolig. Plads nok handler ikke altid om antal kvadratmeter, men hvordan de givne kvadratmeter er udnyttet.


Idé og design: MANGOR STUDIO

Ombygget af lokal tømrer

Se før- og efterbilleder i indlægget.




Downsizing - hvordan?


Hvordan beskærer man godt 3/4 af sine boligkvadratmeter og samtidig skaber gode og bæredygtige rammer for sig selv? For Annia har det været en stor omvæltning. Det har betydet en konsekvent sortering i ALT - lige fra service, tøj, bøger, potter, pander og møbler til blomsterkrukker, børnenes aflagte sager - og sin økonomi. For udover drømmen om et lille træhus i naturen ønskede Annia sig luft i økonomien til at gøre andre ting end at eje mursten.


Det har været en kæmpe udfordring og kæmpe befrielse - nu har jeg kun de ting og de kvadratmeter, jeg reelt bruger

- Annia


Downsizing fra store til små boliger er for øjeblikket en trend og en livsstil, hvor man træffer bevidste og bæredygtige tilvalg og fravalg i hverdagen og minimerer forbruget af materielle ting med omtanke for miljøet. Downsizing handler bl.a. om at mindske omfanget af de ting og sager, som stille og roligt flytter ind i hjemmet og hober sig op - og kun gemmer det, som man har brug for i hverdagen. I et lille hus som Annias er der heller ikke plads til, at tingene hober sig op. Så det giver lidt sig selv.


At downsize er også en mental rejse i at finde ind til sin egen kerne. Hvad vil jeg? Hvad står jeg for? I Annias tilfælde kaldte følelsen af frihed og uafhængighed - og det at leve så naturskønt som muligt. Færre bekymringer, færre udgifter samt et bedre overblik over ting, økonomi og de fysiske kvadratmeter. Afviklingen af materielle ting afklarer, hvad der er vigtigt og hvad, der har værdi. For downsizing er kompromisser og hvad kan jeg undvære. Men det kalder også på nytænkning og alternative løsninger. I et lille hus er der næppe plads til store sociale sammenkomster indenfor - så hvordan afholdes julen og den runde fødselsdag? Du kan ikke få det hele - eller kan du? På en anden måde måske!


Plads nok!


En kæphest for Annia var det praktiske i at have plads nok. Huset skulle indrettes funktionelt, så der var plads nok til overtøj, sko, hundemad, rengøringsmidler, håndklæder, sengelinned og alt det, der er nødvendigt og som fylder i skabe og skuffer. Plads nok til at børnene kommer hjem og overnatter - og siddepladser nok rundt om bordet. Plads nok til en sofa, bøger og det, der skaber hygge og stemning. Hvert et skab og hver en krog skulle indrettes til en bestemt funktion.


Overraskende nok er plads nok også kubikmeter. At inkludere loftets volume til husets areal øger ikke blot den rumlige oplevelse, det giver også følelsen storhed og tilfører huset en arkitektonisk, æstetisk kvalitet - en såkaldt WAUW-effekt - og derfor skulle lofterne naturligvis gå helt til kip.


Med loft til kip er følelsen af rummelighed, selv i så lille et hus, helt fantastisk. Egentlig ville jeg have bibeholdt de lave lofter for intimiteten og hyggens skyld - men jeg blev overbevist om, at den stemning kunne jeg også få med højt til loftet. Jeg elsker naturen og nu har lyset frit flow gennem de store vinduespartier i loft og facader /

- Annia



At designe indefra og ud ...


Sommerhuset ligger lidt udenfor Aarhus og området er netop gået fra land- til byzone. Det betyder skærpede krav til huse, som skal benyttes som helårsbolig - og i dette tilfælde betød det en hel del ekstra isolering i taget, under gulvene og på facaderne.


Kun ydervæggene stod tilbage ... De mørke, lavloftede rum, det slidte inventar og den primitive sommerhusindretning med hovedindgang i stuen og campingkøkken skulle transformeres til en lys, moderne og højfunktionel helårsbolig med sommerhusstemning.


Alt, hvad der havde værdi og kunne genbruges, er blevet solgt eller givet bort. Indvendig træbeklædning og gamle bjælker er blevet genbrugt i det omfang, det har ladet sig gøre. Annia har ikke ønsket at ændre eller øge størrelsen på den oprindelige grundplan. De små nicher og kroge, som huset er født med eller som er kommet til ad åre, er netop det, hun er faldet for.



FØR- og under ombygning foto - klik på pilene



Nye muligheder åbner sig, når det meste er skrællet væk. Enkle streger og gennemtænkte designs skaber de mest harmoniske løsninger. Huset er først og fremmest formet indefra og ud. Dvs. placering af indervægge, funktioner og inventar er tegnet ind før facaderne. Ved at designe på den måde, er der på et tidligt stadie taget højde for indretningen og plads nok til den nye sofa, køkkenet og sengen er sikret. Hver en centimeter er nøje overvejet i den nye rumfordeling: hvor gør de her 5 cm mest gavn? I køkkenet eller i entreen? Halvvægge skærmer og danner rum i rummet uden at man mister det visuelle overblik og følelsen af plads.


Fleksible løsninger er nødvendigvis ikke mobile løsninger. I små huse som dette giver funktionelle, stationære løsninger de bedste muligheder for fleksibilitet. Hver niche eller krog har primært een - måske endda flere funktioner. Husets eneste ekstra værelse (udover soveværelset) er inddraget til udvidelse af køkkenet og en særskilt entre - og ovenover - en hems med plads til opbevaring og overnattende gæster. Hvor værelset inden ombygningen kunne bruges til opbevaring og måske en gæsteseng (det var smalt - kun 1,8 m bredt), er arealet nu fordelt både på køkken, entre, opbevaring, ophold OG hems. Primær opbevaring er placeret i store centrale skabe i soveværelse og entré. Dette suppleret med depoter; et isoleret "viktualierum" og miniskur i vognlyet, som også her er tænkt ind som skabe frem for rum. Depotrum optager kvadratmeter, er dyrere at bygge og er bedre udnyttet som dybe skabe med store låger. Køkkenet er nu mindst dobbelt så stort og pladsen er udnyttet bedst muligt til opbevaring og arbejdsplads.



Lyset og naturen inviteres ind


Annia er modig i sine valg, ingen tvivl om det. At downsize er en ting. Da arkitekten foreslog mosgrønne rammer på døre og vinduer og farver på inventar og flader indendørs, var hun også med på den. Annia er heldigvis glad for farver - og farver giver kant til byggeriet og indretningen, både materialernes egenfarve og de kulørte flader.


Det samlede antal kvadratmeter er ikke øget, blot udnyttet bedre. Med inspiration fra det oprindelige hus er rumfordelingen og materialevalget i hovedtræk det samme som før - nemlig træ - på nær de hvide plastik-vinduer, som er udskiftet træ-vinduer.


Ydervæggene er øget med knap 20 cm og beklædt med lærketræ. Der er klargjort til fjernvarme i nær fremtid - med gulvvarme som primær opvarmningskilde. Tagrejsningen er øget til 30 grader - akkurat nok til at få plads til den lille hems uden at det skæmmer helheden. Indvendig er sommerhusstemningen bevaret med træpaneler på vægge og lofter. Der er højt til loftet nu, selv i det lille badeværelse. Helt præcist 380 cm på det højeste sted - og er der ikke noget om, at en god loftshøjde gør én mere kreativ? Dagslyset flyder ind i alle rum - og gennem de store ovenlysvinduer suser skyerne forbi!



Lidt flere EFTER-foto - klik på pilene



Annias have er vild med vilje - og haven skal gennem de næste år transformeres til et mekka af vild blomsterflor og mangfoldig natur. Haven ligger i naturlig forlængelse af inderummet og nu kan Annia nyde udsigten gennem store vinduespartier, som opløser skellet mellem ude og inde.


Sommerhuset - som nu er en helårsbolig og energioptimeret efter alle kunstens regler - er super funktionelt og fuldstændig skræddersyet til Annia. Og byggedrømmene stopper ikke her. For Annia er kranio sakral terapeut i og driver sin klinik hjemmefra. Så næste projekt er en lille, multifunktionel tilbygning, som bl.a. skal rumme klinikken - og meget andet!



Tak fordi du læste med!



Venlig hilsen


Lotte

Arkitekt cand. arch.


MANGOR STUDIO - indretning med omtanke

kontakt@lottemangor.dk

mobil 2681 3091



569 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle